RubriekVerdien ik wel genoeg?

Een andere baan vinden is eenvoudig, kan ik daarom meer loon vragen?

Accountmanager landbouw

Een jonge zakenvrouw piekert over werkzorgen. Beeld ANP
Een jonge zakenvrouw piekert over werkzorgen.Beeld ANP

2.800 euro bruto (40 uur)

Accountmanager Kim (30) verdient al jaren hetzelfde, terwijl ze naar eigen in niveau gegroeid is en ook meer verantwoordelijkheden heeft gekregen. Wat vinden de experts van haar salaris?

Dilemma

De krapte op de arbeidsmarkt heeft ook accountmanager Kim (30) aan het denken gezet. Zij heeft zich opgewerkt bij een kleine landbouworganisatie, waar zij inkoop, verkoop, voorraadbeheer en klantbezoeken doet.

Ze werkt er nu ruim vijf jaar, maar haar laatste salarisverhoging is alweer een paar jaar geleden. In de tussentijd is de mbo-afgestudeerde Kim met cursussen en opleidingen naar eigen zeggen gegroeid naar hbo-niveau. Ook haar verantwoordelijkheden zijn toegenomen.

‘Ik vraag mij af of niet meer zou moeten verdienen dan 2.800 euro plus 150 euro bonus per maand’, schrijft Kim. ‘In de sector waarin ik werk is een tekort aan personeel, waardoor overstappen ook eenvoudig is.’

Advies

Kims salaris lijkt inderdaad aan de karige kant, al ligt het er maar net aan waarmee je het vergelijkt. Accountmanagers bestaan er in vele soorten en maten; ieder commercieel bedrijf heeft er wel een aantal in dienst.

De salarissen lopen ook flink uiteen, zegt Maud Schaapveld van Berenschot. Volgens haar stijgen de verdiensten naarmate accountmanagers een hogere omzet moeten behalen, verantwoordelijk zijn voor het maken van commerciële plannen of wanneer de producten of diensten die zij vertegenwoordigen belangrijk zijn voor een organisatie.

Ook de sector waarin iemand werkt maakt verschil, blijkt uit het antwoord van Ron Peters van vakbond FNV, die verschillende jaarsalarissen naast elkaar heeft gelegd. Kim verdient inclusief maandelijkse bonus en vakantiegeld zo’n 38.000 euro per jaar. Vergeleken met de salarissen bij een grote landbouwinkel boert zij iets beter dan de accountmanagers daar.

Kijk je naar twee verschillende landbouwcao’s die op Kims werk van toepassing zijn, dan valt Kim buiten de cao en verdient zij volgens Peters ‘een paar honderd euro’ te weinig. Gekeken naar de algemene markt, waar de salarissen nu eenmaal stukken hoger liggen, trekt de verhouding verder scheef en verdient Kim tussen de 7.000 en 10.000 euro te weinig.

Het wordt dus tijd dat zij wat doet aan haar salaris. Dat kan door over te stappen naar ander werk, of een goed gesprek aan te knopen met haar baas. In beide gevallen wordt haar aangeraden niet alleen te kijken naar verdiensten, maar ook naar haar andere carrièrewensen.

Kijk vooruit naar het jaar 2020, adviseert trainer Jacco van den Berg. ‘Welke werkzaamheden zou je graag willen verrichten? Wie zijn jouw collega’s? Welke producten en diensten verkoop jij? Hoe ziet jouw ideale werkweek eruit? Wat is jouw belangrijkste motivator: salaris, persoonlijke groei of werkplezier?’

Als Kim denkt dit bij haar huidige werk te vinden, dan kan zij met haar werkgever nieuwe afspraken maken. Over een hoger salaris en bonussen, maar ook over nieuwe opleidingen en interne projecten. ‘Zo word je gaandeweg nog waardevoller voor de organisatie en de arbeidsmarkt’, zegt Van den Berg, die afsluit met een suggestie: ‘Kun jij je in de organisatie inkopen?’

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden