‘Een ambtenaar ontslaan, blijft moeilijk’

Het ontslaan van ambtenaren wordt goedkoper, maar niet makkelijker, zegt bestuurder Ruud Kuin van Abvakabo FNV...

Van onze verslaggever Jasper Karman

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een akkoord gesloten met de vakbonden over een herziening van de ontslagprocedure voor gemeenteambtenaren. De uitkering die de ambtenaren bij ontslag krijgen, gaat flink omlaag. In ruil daarvoor investeren de gemeenten fors in het vinden van nieuw werk voor de ontslagen ambtenaar.

De vakbonden zijn fel tegenstander van de versoepeling van het ontslagrecht. Hoe verklaart u dan dit akkoord?

‘Het ontslaan van ambtenaren is door dit akkoord misschien iets goedkoper, maar zeker niet gemakkelijker geworden. De regels voor het ontslag zijn niet veranderd, gemeenten hebben daarvoor nog steeds een verdraaid goede reden nodig. In de praktijk is het nog steeds moeilijk om ambtenaren te ontslaan. Dat komt vooral doordat gemeenten vaak te lui zijn om een dossier aan te leggen over ambtenaren dat ze kunnen gebruiken bij een ontslag.

‘Het grote voordeel van deze nieuwe regeling is dat de gemeenten een prikkel krijgen om aan de slag te gaan met de mensen die ze willen ontslaan.’

Door dit akkoord is het wel minder duur geworden om personeel te ontslaan dat niet voldoet. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten denkt dat gemeenten daardoor eerder tot ontslag zullen overgaan.

‘Dat zou kunnen, maar daar maak ik me niet druk om. Ik ben er helemaal geen voorstander van om personeel dat niet functioneert in dienst te houden. Maar dan moeten gemeenten wel eerst met ze aan de slag te gaan.

‘Als ambtenaren op een dood spoor zijn beland, doen gemeenten daar vaak niets aan. Dan laten ze die mensen gewoon wegrotten, of ze worden ontslagen en dan krijgen ze een uitkering mee. Ik vind het asociaal om ambtenaren die niet goed presteren met een zak geld naar huis te sturen. Je moet met die mensen aan de slag.

Toch heeft u nogal wat verworven rechten moeten opgeven voor dit akkoord. Bent u niet bang dat uw achterban niet tevreden zal zijn over het akkoord?

‘Nee, want het concept-cao-akkoord is al goedgekeurd, en daar stond dit plan al in. En voor werknemers die langer dan twintig jaar ambtenaar zijn, hebben we een overgangsregeling getroffen, zodat ze nog even van hun oude rechten gebruik kunnen maken.

‘Bovendien moesten we wel met de VNG gaan praten, want de duur van de WW-uitkering is door de herziening van de werkloosheidswet verkort, ook voor ambtenaren.’

De commissie-Bakker, die namens het kabinet onderzoek doet naar de arbeidsmarkt, komt binnenkort met haar adviezen. Had u daar niet beter op kunnen wachten?

‘Dat was niet nodig. Die adviezen gaan over de private markt, en voor de ambtenaren gelden heel andere regels. Die bovenwettelijke uitkering, waaruit het reïntegratietraject wordt gefinancierd, geldt alleen voor ambtenaren.

‘Maar ik kan me wel voorstellen dat de commissie met vergelijkbare voorstellen komt.’

U heeft vier jaar onderhandeld over dit akkoord. Bent u tevreden?

‘Ja, maar het is geven en nemen. We hebben flink wat moeten inleveren voor dit akkoord. Ambtenaren krijgen een lagere uitkering als ze ontslagen worden. Maar de grote winst is dat dat geld nu wordt gebruikt om ze aan een nieuwe baan te helpen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden