Ed Maas handelde niet met voorkennis

Vastgoedmagnaat Ed Maas heeft zich niet schuldig gemaakt aan het met voorkennis handelen in aandelen. Wel kreeg de voormalig LPF-voorzitter een boete van 75 duizend euro, omdat hij transacties in aandelen van vastgoedfonds VHS niet adequaat heeft gemeld.

Het Openbaar Ministerie had een taakstraf van tweehonderd uur en een geldboete van 200 duizend euro geëist. Het OM meende dat Maas in 2002 en 2003 de beurskoers van VHS, waarvan hij toen eigenaar was, heeft gemanipuleerd, en handelde met voorkennis.

Volgens de rechtbank van Amsterdam heeft Maas weliswaar de markt gemanipuleerd, maar dat valt niet onder misbruik van voorwetenschap. Maas werd ook vrijgesproken van valsheid in geschrifte.

Het justitieel onderzoek tegen Maas begon eind 2003, kort nadat hij stopte als voorzitter van de LPF. Zakenbank Staalbankiers lichtte toen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in over verdachte transacties waarvoor Maas de bank opdracht had gegeven. Maas haalde VHS in augustus 2005 van de beurs, naar aanleiding van het onderzoek van de AFM.

Maas, die begon als glazenwasser, ontkende zichzelf met zijn handelen te hebben willen verrijken. De vastgoedondernemer ontkende ook dat hij bewust koersen heeft beïnvloed. Hij zei blind te varen op Staalbankiers, dat geen bezwaar maakte tegen de transacties. Het OM claimde taps van telefoongesprekken te hebben waarin Maas openlijk praat over het manipuleren van de beurskoers. Het Openbaar Ministerie zou duizenden door de bank opgenomen gesprekken hebben afgeluisterd.

Maas zou Staalbankiers en zijn zakenvrienden hebben overgehaald VHS-aandelen op de markt te brengen om zo de verhandelbaarheid van het aandeel te vergroten. In de beleving van Maas zou dat de koers ondersteunen.

Maas zou die zakenvrienden – de vleesmiljonair Eddy de Kroes en vastgoedondernemer Aad Ruijgrok – winstgaranties hebben gegeven. De rechtbank beschouwt de twee als medeplichtigen en veroordeelde ze tot boetes van 40.000 en 35.000 euro. In 2007 was al voor 400.000 euro geschikt met Staalbankiers, dat de zaak bij justitie aankaartte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden