Ed Maas claimt tien miljoen bij Staalbankiers

Vastgoedondernemer Ed Maas en zijn bedrijf VHS hebben een schadeclaim van ruim tien miljoen euro ingediend bij Staalbankiers. Volgens Maas en VHS heeft de Haagse bank hun reputatie geschaad door informatie over vermeende onrechtmatigheden bij aandelentransacties naar de pers te lekken....

Staalbankiers was tot voor kort de huisbankier van VHS. De dochter van verzekeraar Achmea verbrak begin januari de samenwerking met het vastgoedfonds. De breuk zou te maken hebben gehad met effectentransacties die Staalbankiers namens Maas uitvoerde. De aankoop van deze aandelen zou ten onrechte niet gemeld zijn bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), vond Staalbankiers. Twee betrokken medewerkers zijn om die reden ook ontslagen, bevestigde Staalbankiers in januari.

De gewijzigde strategie van Staalbankiers is echter de ware reden om de samenwerking met VHS te beïndigen, zo betoogt advocaat Oscar Hammerstein in zijn dagvaarding. Staalbankiers richt zich nog enkel op private banking - vermogensbeheer voor rijke klanten - en wilde af van zijn cliënten uit de vastgoedwereld. Staalbankiers zou daarom geruchten over meldingsfouten bij effectentransacties gevoed hebben.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft inmiddels onderzoek gedaan naar de transacties van Ed Maas en geconstateerd dat de transacties geheel volgens de regels zijn gemeld, aldus Hammerstein. De twee ontslagen medewerkers van Staalbankiers hebben een gouden handdruk meegekregen van tweeënhalf keer de gebruikelijke vergoeding bij ontslag, zegt Hammerstein.

De schadevergoeding die Maas en VHS hebben ingediend houdt deels verband met het oversluiten van hypotheken. Door het gedwongen vertrek bij Staalbankiers heeft het vastgoedbedrijf een nieuwe bank moeten vinden voor zijn hypotheken. De kosten hiervan bedragen zo'n half miljoen euro. De immateriële schade als gevolg van geschonden imago wordt door Hammerstein geraamd op tien miljoen euro. Samen met juridische kosten bedraagt de totale claim 10,7 miljoen euro.

Staalbankiers is het niet eens met de claim van VHS. De koerswijziging van Staalbankiers, waarbij de hele vastgoedportefeuille van de hand is gedaan, staat los van de beëindiging van de samenwerking met VHS, zegt Achmea-woordvoerder Rob Mol.

Volgens Staalbankiers is de AFM ook nog steeds bezig met een onderzoek naar de handelswijze van Maas, zegt de woordvoerder. Nu de zaak onder de rechter is gekomen, wil Staalbankiers weinig kwijt over de affaire.

De AFM doet verder geen uitspraken over een eventueel onderzoek. Volgens Oscar Hammerstein is er geen enkel contact geweest met Ed Maas. Hij noemt een artikel in de Telegraaf waarin staat dat het Openbaar Ministerie inmiddels de transacties onderzoekt 'nonsens'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden