Ecotax omhoog, belasting gaat omlaag

De ecotax, de belasting op energieverbruik, gaat volgend jaar met ruim drie cent per kubieke meter gas omhoog. Voor een kilowattuur elektriciteit moet ruim twee cent meer betaald worden....

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

De energierekening van een huishouding met een gemiddeld verbruik zal door de verhoging van de ecotax tussen de tien en vijftien gulden per maand duurder worden. De verhoging van de ecotax voor kleinverbruikers zal de staat in 1999 achthonderd miljoen gulden opleveren, geld dat overigens weer zal worden teruggegeven aan de burgers.

Ook bedrijven gaan ecotax betalen. Compensatie vindt plaats door een nieuw, laag belastingtarief (circa 31 procent) voor het eerste deel van het inkomen te introduceren. De nieuwe belastingschijf zal samen met de verhoging van de ecotax in januari 1999 ingaan. Alle inkomens profiteren daarvan, maar de laagste het meeste.

Per saldo (ecotax plus belastingverlaging) gaan de minima er in koopkracht zeker 1 procent op vooruit.

De ecotax is tijdens de vorige kabinetsperiode geïntroduceerd om gebruikers te stimuleren minder energie te verbruiken. In het regeerakkoord voor de komende periode is vastgelegd dat de tax wordt verdubbeld, wat neerkomt op acht cent extra per kubieke meter gas en zes cent per kWh elektriciteit (exclusief btw). Deze verhogingen zullen in drie stappen de komende drie jaar worden ingevoerd.

Bedrijven die tussen de vijfduizend en een miljoen kubieke meter gas verbruiken gaan één cent tax per kubieke meter betalen; voor elektriciteit geldt een opslag van 0,2 cent per kWh voor het verbruik tussen de tienduizend en tien miljoen kWh. Dat alles moet de staat ruim één miljard gulden opleveren, maar ook bedrijven krijgen een compensatie. De echte grootverbruikers worden vrijgesteld van de ecotax.

Het kabinet vergadert deze week over de belastingmaatregelen in 1999.

Naast besluiten over de ecotax hebben de ministers ook overeenstemming bereikt over andere voornemens die in het regeerakkoord zijn vastgelegd. Zo zal de kinderopvang een stimulans krijgen, onder andere door werkgevers extra kortingen te geven op de loonbelasting en premies die zij moeten afdragen.

Zij worden zo gestimuleerd om meer faciliteiten voor kinderopvang te bieden. De maatregel kost de staat volgend jaar 25 miljoen gulden. Daarnaast komt er 65 miljoen aan extra subsidies voor kinderopvang en naschoolse activiteiten beschikbaar.

Chronisch zieken en ouders van gehandicapte kinderen kunnen volgend jaar extra kosten aftrekken van de belasting. Daartoe zal de regeling voor aftrek van buitengewone lasten worden uitgebreid.

Naast de belastingen zijn in de ministerraad ook andere voornemens uit het regeerakkoord voor 1999 aan de orde.

Zo moeten de bezuinigingen (volgend jaar 1,5 miljard) worden uitgewerkt, en moet het geld dat beschikbaar komt voor nieuwe uitgaven (2,7 miljard) worden verdeeld.

Er is al een besluit genomen over het extra geld voor politie en rechterlijke macht (175 miljoen, oplopend tot 750 miljoen in 2002). Dat bedrag zal gelijkelijk verdeeld worden over de departementen Justitie en Binnenlandse Zaken. Justitie zal er vooral de capaciteit voor de opvang van tbs-veroordeelden en jeugdige criminelen mee vergroten, en meer rechters benoemen. Binnenlandse Zaken zal meer agenten aanstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden