Economische krimp eurozone zwakt af

De economische activiteit in de eurozone krimpt momenteel minder hard dan in de voorgaande maanden. Dat blijkt uit cijfers die het onderzoeksbureau Markit donderdag naar buiten bracht.

Redactie

De graadmeter voor de economische activiteit in de eurolanden klom in januari van 47,2 naar 48,2. Een score lager dan 50 duidt op krimp. Zowel in de industrie als in de dienstensector was de krimp minder sterk dan in december. De verbetering was het sterkst in de industrie.

Vooral de Duitse economie toonde tekenen van herstel. De industriële productie kromp er nog altijd, maar aanzienlijk minder dan in de voorgaande maanden. De Duitse dienstensector vertoonde deze maand zelfs een sterke groei. De Franse economie gaat daarentegen verder achteruit. Zowel in de industrie als de dienstensector nam de activiteit verder af.

Volgens Markit-hoofdeconoom Chris Williamson wijzen de cijfers erop dat de recessie in de eurozone afzwakt en dat herstel aan de horizon gloort. 'Belangrijke indicatoren wijzen erop dat de krimp in de komende maanden verder zal afnemen en een terugkeer naar groei lijkt mogelijk te zijn in de eerste helft van 2013', stelde hij.

De economische zorgen zijn echter nog niet voorbij, waarschuwde Williamson. Hij wees op het toenemende aantal ontslagen in het Europese bedrijfsleven en op de grote verschillen tussen de verschillende eurolanden. 'Terwijl het herstel in Duitsland toeneemt, gaat Frankrijk door de diepste krimp sinds het begin van 2009.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden