Nieuws economie

Economische hoogtijdagen: bedrijven zoeken recordaantal van 251 duizend werknemers

Het aantal vacatures heeft een recordhoogte bereikt van 251 duizend. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van april tot juni kwamen er 16 duizend vacatures bij. Tijdens de piek van de vorige hoogconjunctuur, eind 2007, stonden er 249 duizend vacatures open. 

Beeld ANP

Het aantal werklozen daalde in het tweede kwartaal van dit jaar met 14 duizend naar 3,9 procent van de beroepsbevolking: 354 duizend mensen die deel uitmaken van de beroepsbevolking hebben momenteel geen baan. 

De grote hoeveelheid vacante posities is een zoveelste teken dat de Nederlandse economie hoogtijdagen beleeft. De laatste raming van het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat de werkloosheid ook volgend jaar verder daalt, naar het laagste niveau sinds 2001. De economie blijft dit en volgend jaar groeien met een kleine 3 procent. 
Lees verder onder de grafiek

Hoogconjunctuur

Tien jaar geleden kelderde het aantal vacatures in minder dan een jaar met ruim honderdduizend. Halverwege 2013 waren er nog zo’n 90 duizend vacatures over. De werkloosheid steeg van iets meer dan 4 procent in 2007 naar bijna 7,5 procent in 2014 en is nu weer gezakt naar een kleine 4 procent. 

Een hoogconjunctuur brengt geheel eigen problemen met zich mee. Het CBS spreekt van ‘spanning’ op de arbeidsmarkt: de vraag naar arbeid is bovengemiddeld hoog en het aanbod relatief laag. Vooral in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg is de vraag naar personeel groot. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.