nieuws

Economische groei tandje lager in 2018 dan jaar ervoor

De Nederlandse economie is in 2018 met 2,5 procent gegroeid, meldt het CBS donderdagochtend. In 2017 groeide het Nederlandse bbp nog met 2,9 procent. 

De Eemhaven te Rotterdam. Beeld ANP

Dat de economische groei lager uitvalt dan verwacht ligt aan de import en export, zo valt op te maken uit de CBS-cijfers. De handel met het buitenland nam wel toe, maar veel minder dan in 2017. Mogelijk had dat te maken met de dreigende handelsoorlog met China en de boven de markt hangende Brexit. 

De in- en uitvoer in het vierde kwartaal ondervonden nadeel van ‘een bedrijf dat een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land’, vermeldt het CBS. Nederland exporteerde in verband met het dichtdraaien van de gaskraan ook minder Gronings aardgas.

Los van deze kanttekeningen was ook 2018 weer een goed jaar voor de Nederlandse economie, met groei op alle fronten. Nederlandse gezinnen lieten het vorig jaar nog breder hangen dan het jaar ervoor: hun uitgaven stegen met 2,5 procent. Huishoudens gaven vorig jaar relatief veel geld uit aan auto’s en elektronica zoals computers en telefoons. Ook gingen ze meer uit eten en naar de kroeg.

Ook de hausse op de woningmarkt heeft vorig jaar zijn vingerafdrukken achtergelaten op de economie. In 2018 werden 10 procent minder woningen verkocht dan in 2017, maar het was nog steeds het op een na hoogste aantal in de geschiedenis. Dat het aantal woningverkopen vorig jaar is gedaald, is meer een gevolg van gebrek aan aanbod dan van verminderde vraag naar huizen. Dat blijkt ook uit het feit dat van alle bedrijfstakken de bouwnijverheid het hardste groeide in 2018.

Een keerzijde van deze economische groeispurt is dat die slecht uitpakt voor het klimaat. De uitstoot van broeikasgassen is eind vorig jaar gestegen, terwijl het kabinet juist streeft naar een forse daling. In het vierde kwartaal lagen de Nederlandse CO2-emissie volgens de voorlopige schatting van het CBS 0,5 procent hoger dan in de laatste drie maanden van 2017.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden