Economische groei op bijna on-Nederlands niveau: 3,4 procent

In het eerste kwartaal is de Nederlandse economie op jaarbasis met liefst 3,4 procent gegroeid, een percentage dat bijna doet denken aan een opkomend land. Slechts twee keer eerder in deze eeuw (in 2006 en 2007) werd zo'n hoge groei van het bbp (bruto binnenlands product) behaald.

Peter de Waard
Winkelend publiek in de Kalverstraat in Amsterdam Beeld anp
Winkelend publiek in de Kalverstraat in AmsterdamBeeld anp

Er waren in het eerste kwartaal van 2017 56 duizend banen meer dan in het laatste kwartaal van 2016. Er zijn nog nooit zoveel banen geweest als het afgelopen kwartaal: iets meer dan 8 miljoen. 'Economische groei is mooi, maar als burger heb je daar op zichzelf niet veel aan. Nu wordt het concreet, want we zien dat er banen komen en meer vacatures', aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het groeipercentage is enigszins geflatteerd doordat het eerste kwartaal dit jaar twee werkdagen meer telde. Als daarvoor wordt gecorrigeerd is de groei 2,8 procent - nog altijd een indrukwekkend percentage. En het is geen toevalstreffer. Het is inmiddels al het twaalfde kwartaal op een rij dat de economie groeit. 'De Nederlandse economie blijft onverminderd krachtig', reageerde minister Henk Kamp (Economische Zaken). 'De arbeidsmarkt komt nu ook echt op stoom met de sterkste toename in het aantal vacatures in tien jaar tijd. Het positieve sentiment blijkt ook uit de vertrouwensindicatoren: consumenten hebben het meeste vertrouwen in zestien jaar tijd en ook het vertrouwen onder producenten blijft stijgen. Deze positieve cijfers onderbouwen de verwachting dat ook 2017 een mooi economisch jaar zal worden.'

Lees verder onder de grafiek

Vooral investeringen in woningen en vervoersmiddelen droegen in de eerste maanden van het jaar bij aan de stijging, zegt het CBS. Ook de enorme uitvoer van diensten en goederen zat in de lift. Zo werden er meer chemische producten en transportmiddelen geëxporteerd.

Verder gaven consumenten meer geld uit. Vooral kleding en elektrische apparaten vonden gretig aftrek. Aan eten, drank en tabak werd minder geld besteed, al werd er wel vaker buiten de deur gegeten of een kroeg bezocht. Verder viel de gasrekening van consumenten door de bank genomen lager uit.

Volgens het CBS hebben ook bedrijven weer meer vertrouwen in de economie. Het producentenvertrouwen steeg naar het hoogste niveau in negen jaar. Vooral bouwbedrijven hebben de wind mee, geholpen door de vraag naar woningen. Verder wisten uitzendbedrijven te profiteren van de verdere opleving van de economie.

Tegelijkertijd waren er in het eerste kwartaal 23 duizend werklozen minder dan in het kwartaal ervoor. Het aantal werklozen is afgenomen tot ver onder de 500 duizend. De jeugdwerkloosheid is gedaald tot onder de 10 procent. Het aantal mensen dat is gestopt met het zoeken naar werk is gedaald naar 98 duizend. Een jaar geleden telde ons land nog 116 duizend 'ontmoedigden'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden