Economische groei EU hoger dan verwacht, al blijven Britten en Italianen flink achter

Europese Commissie: economische voorspoed niet eerlijk verdeeld

De economische groei in de Europese Unie pakt dit en volgend jaar hoger uit dan verwacht. Voor de eurozone voorziet de Europese Commissie in 2017 een groei van 2,2 procent, het beste resultaat in tien jaar. Voor 2018 voorspelt de Commissie 2,1 procent groei. Dit voorjaar schatte de Commissie de groei nog bijna een half procent lager in.

Eurocommissaris Moscovici presenteerde met collega Dombrovskis de economische najaarsramingen. Foto epa

Groot-Brittannië en Italië zijn de hekkensluiters qua groei met 1,5 procent dit jaar en 1,3 procent. De magere cijfers voor Londen wijt de Commissie aan de grote onzekerheid door de Brexit. Bedrijven in Groot-Brittannië investeren minder, omdat ze vrezen voor een 'harde Brexit': een vertrek uit de EU zonder speciaal handelsakkoord met de EU. Vandaag start in Brussel de zesde onderhandelingsronde met Londen over de Brexit, maar de verwachtingen zijn opnieuw niet hooggespannen.

Werkgelegenheid stijgt

Nederland doet het beter dan veel andere landen in de eurozone met een groei van 3,2 procent dit jaar en 2,7 procent in 2018. De Commissie verwacht dat het nieuwe kabinet het begrotingsoverschot in stand houdt (0,5 procent in 2018 en 0,9 procent in 2019) terwijl de werkloosheid daalt naar 3,5 procent, nog niet de helft van het gemiddelde in de eurolanden.

De Commissarissen Dombrovskis (Euro) en Moscovici (Economische en Sociale Zaken) toonden zich vanmorgen bij de presentatie van de economische najaarsramingen tevreden. Het aantal mensen dat een baan heeft, is hoger dan ooit. De werkgelegenheid in de eurozone stijgt dit jaar met 1,5 procent en in 2018 met 1,2 procent. In de crisisjaren 2008-2012 kromp het aantal banen met 0,5 procent per jaar.

Lees verder onder de grafiek

Schokfonds

Moscovici waarschuwde dat de economische voorspoed niet eerlijk over de EU is verdeeld en dat de loonstijging zwak is. Zo daalt de werkloosheid volgend jaar naar gemiddeld 8,5 procent in de eurozone (was nog 12 procent in 2012) maar de verschillen zijn groot: 3,5 procent in Duitsland, 4 procent in Nederland, 15,6 procent in Spanje en 20,4 procent in Griekenland.

De Commissie presenteert volgende maand voorstellen om de eurozone te versterken, inclusief een fonds waarop landen een beroep kunnen doen bij economische crises. Nederland voelt niets voor zo'n schokfonds.

Positieve cijfers Griekenland

Moscovici's thuisland Frankrijk blijft met een begrotingstekort van 2,9 procent in 2017 en 2018 en 3 procent in 2019 in de gevarenzone. Parijs moet conform de afspraken zijn tekort dit jaar onder de maximumnorm van 3 procent brengen, maar overtuigend gebeurt dat niet. Mogelijk krijgt Frankrijk komend voorjaar de opdracht extra bezuinigingen en hervormingen door te voeren. Spanje komt dankzij een stevige groei wel uit het strafbankje van landen met een te groot (meer dan 3 procent) tekort.

Ook voor Griekenland ziet de toekomst er zonniger uit met groeicijfers van 2,5 procent in 2018 en 2019. Volgend jaar heeft het land een begrotingsoverschot van 0,9 procent, waar het in 2013 nog kampte met een tekort van 13,2 procent. Athene leende sinds 2010 circa 300 miljard euro van de eurolanden en het IMF om een faillissement te voorkomen en moest in ruil daarvoor ingrijpend bezuinigen en hervormen. De Griekse staatsschuld daalt van bijna 180 procent nu naar 170 procent in 2019. De gemiddelde schuld van de eurolanden raamt de Commissie op 85,2 procent in 2019.