Economische groei blijft laag

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal bescheiden gegroeid. Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was 0,3 procent groter dan in dezelfde periode vorig jaar....

ANP

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt. Na correctie van kalender- en seizoeneffecten, zoals een extra werkdag, bedroeg de groei in het derde kwartaal slechts 0,1 procent. Dit is het vijfde kwartaal op rij waarin de economie niet of nauwelijks groeit, aldus het CBS. Een dergelijk lange periode zonder noemenswaardige groei is in twintig jaar niet voorgekomen.

De uitvoer, met een volumedaling van 2,5 procent in het derde kwartaal, had een negatief effect op de economische groei. Het invoervolume is nog sterker teruggelopen (min 3,6 procent).

De investeringen in vaste activa dalen steeds sneller, stelt het CBS. In het derde kwartaal waren ze 3,7 procent lager dan een jaar eerder. Vooral de investeringen in machines, woningen, zakenauto's, vliegtuigen en computers liepen terug. In gebouwen en infrastructuur is ongeveer evenveel geïnvesteerd als een jaar geleden.

De consumptie van huishoudens nam in het derde kwartaal met 1,4 procent toe. Dit is een lichte versnelling ten opzichte van het tweede kwartaal. De consumptie van voedings- en genotmiddelen was de snelste groeier. De volumegroei van overheidsconsumptie is uitgekomen op 2,4 procent.

De niet-commerciële dienstverlening, zoals de zorg en de overheid, leverden ook een positieve bijdrage aan de economische groei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden