Economische crisis treft meisjes en jonge vrouwen het hardst

De crisis treft meisjes in ontwikkelingslanden in hun gezondheid en onderwijs, jonge vrouwen in hun werk en inkomen, volgens Plan....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM Meisjes en jonge vrouwen in ontwikkelingslanden lijden meer dan wie ook onder de wereldwijde economische crisis. De economische ontwikkeling en de mensenrechten van meisjes ‘worden tientallen jaren teruggezet als de invloed van de crisis wordt genegeerd’.

Dit schrijft de ontwikkelingsorganisatie Plan in het rapport Because I am a girl, dat vandaag wordt gepresenteerd. Het is het derde in een reeks jaarlijkse rapporten over The State of the World’s Girls, zoals de ondertitel luidt.

Doordat ouders hun werk en inkomen verliezen, worden meisjes volgens de auteurs sneller van school gehaald, zodat zij kunnen meehelpen in huis of buitenshuis werken om bij te dragen aan het gezinsinkomen. Kinderarbeid neemt daardoor toe. Veel meisjes komen terecht in de seksindustrie.

Miljoenen jonge vrouwen die werken in de exportindustrie en aanverwante sectoren, verliezen hun baan. Deze vrouwen vliegen er bij economische tegenspoed meestal als eersten uit. Ook zij lopen het gevaar in de seksindustrie te belanden.

Ook de allerjongsten hebben te lijden onder de crisis. In het rapport wordt een onderzoek van de Wereldbank aangehaald, die schat dat 700 duizend baby’s in Afrika voor hun eerste verjaardag zullen overlijden als gevolg van de mondiale economische teruggang. Dit betreft voor het merendeel meisjes; zij hebben vijf keer zoveel kans als jongens het slachtoffer te worden van de stijging van zuigelingensterfte.

De ongelijkheid tussen meisjes en jongens, die meisjes van alle leeftijden treft, ‘is niet alleen oneerlijk, het is ook kortzichtig’, aldus Plan. ‘De 500 miljoen adolescente meisjes en jonge vrouwen in ontwikkelingslanden zijn potentieel een drijvende kracht in de economische vooruitgang, maar een voortdurend gebrek aan investering in meisjes resulteert in toegenomen armoede.’

Andere manieren waarop de recessie van invloed is op de positie van meisjes en jonge vrouwen zijn:

Migranten die in het buitenland werken, maken steeds minder geld over naar huis.

De arbeidsmigratie, bron van eigen inkomsten voor veel vrouwen, daalt.

Leningen voor microkrediet worden beperkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden