Economische crisis in Azië laat Boskalis Westminster ongemoeid

Baggerbedrijf en grondverzetter Boskalis Westminster was enkele jaren geleden vooral bekend om zijn landaanwinning voor het nieuwe vliegveld van Hong Kong; het bedrijf zal dus wel flink lijden onder de Azië-griep is de verwachting....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Weliswaar was het vooral één groot project dat de omzetstijging had veroorzaakt, maar ook elders in de wereld baggerde het bedrijf met zijn hopper- en zuigerschepen net zoveel of meer dan in dezelfde periode van 1997. De omzet steeg met 20 procent tot 832 miljoen gulden, terwijl de winst toenam met 30 procent tot 43,5 miljoen. Eindelijk werd het halfjaarresultaat van 1994 (42,6 miljoen) overtroffen.

Van Gelder beseft goed dat het publiek bij baggeren tegenwoordig vooral denkt aan het Verre Oosten, maar dat kan hij nu rechtzetten. 'We halen overal onze opdrachten vandaan, waarbij niet één deelmarkt dominant is. Onze brede geografische spreiding is een succes gebleken.' 60 procent van de omzet is afkomstig van de zeven thuislanden die Boskalis onderscheidt, vijf in Europa, aangevuld met Mexico en Nigeria, waar het concern al sinds 1949 actief is.

In Europa steeg de omzet vrij stevig naar zo'n 400 miljoen gulden. In de Amerika's en Midden- en Zuid-Afrika bleef de bedrijvigheid constant. De grote verrassing kwam uit het Midden-Oosten, waar de omzet zowat verviervoudigde tot circa 125 miljoen en waar nu zelfs iets meer wordt gebaggerd dan in het Verre Oosten. Grote olie-projecten in Bahrein en Oman worden nu uitgevoerd, maar ook in Kazakhstan heeft het bedrijf voet aan de grond. De vooruitzichten zijn er goed, want 'er is volop werk'.

Het Verre Oosten drijft voor driekwart op een groot landaanwinningsproject in Singapore. Verder voert het concern nog wat baggerwerk uit in Maleisië, Indonesië en Taiwan, maar dat loopt af en de opdrachtgevers hebben 'alles op een echt laag pitje staan'.

Singapore lijkt echter in het geheel geen last te ondervinden van de problemen in de buurlanden en stoomt op volle kracht vooruit. Een nieuwe grote vervolgklus wordt binnenkort gegund en Van Gelder verwacht dat Boskalis hoe dan ook zal profiteren van het werk, ofwel als hoofdaannemer ofwel als onderaannemer. 'Bij zulke hele grote projecten is de kans dat je in tweede instantie wordt betrokken toch heel groot.

Terwijl de omzet met ruim 300 miljoen steeg tot 1,54 miljard gulden werd in 1997 nauwelijks meer winst geboekt dan vier jaar eerder. De beurskoers van het fonds ligt dan ook nog steeds op hetzelfde niveau. Gisteren sloot Boskalis een dubbeltje lager op 34,40 gulden. In 1994 bewoog de koers tussen 25 en 50 gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden