Economieblog - Elon Musks Boring Company ziet licht aan eind van de tunnel

Van de gekte op de huizenmarkt tot de perikelen bij Uber. Hier vindt u groot en klein economienieuws, bij elkaar geblogd door specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. The Boring Company

  Het saaiste onderdeel in Elon Musks santekraam van innovatie, The Boring Company, heeft opwindend nieuws: het eerste deel van een proeftunnel onder Hawthorne (bij Los Angeles) is klaar. Musk heeft er een foto van op Instagram geplaatst. Te zien zijn een met betonnen platen behangen ronde buis, met pijpleidingen en iets wat op een spoor lijkt.

  The Boring Company kreeg begin september toestemming van Hawthorne, de thuisstad van Musks ondernemingen Tesla (elektrische auto’s) en SpaceX (herbruikbare raketten), om dertien meter onder straatniveau een tunnel te boren van ruim drie kilometer lang. Musk wil aantonen dat hij het sneller en dus goedkoper kan dan de huidige tunnelgravers. De kosten van een conventionele tunnel kunnen oplopen tot een miljard dollar per kilometer; The Boring Company wil het doen voor een tiende van dat bedrag.

  Musk wil de kosten drukken door zijn tunnels stukken kleiner te maken, met een diameter van 8,5 meter. Auto’s gaan dan ook niet zelf door de tunnelbuis rijden, maar worden op een soort van elektrische schaatsen gezet om naar hun bestemming te roetsjen. Of dat ooit in Hawthorne gaat gebeuren is de vraag. De gemeente heeft als voorwaarde bedongen dat de buis na de test kan worden opgevuld met beton of modder.

  Het is de tweede tunnel die Musk met zijn Tunnel Boring Machine (TBM) heeft gegraven. De eerste ligt onder het terrein van zijn rakettenfabriek SpaceX in Los Angeles. (Peter van Ammelrooy)

 2. Ziggo Sport mogelijk weg

  Ziggo Sport, dat kabelabonnees gratis Formule 1-races en wedstrijden uit de Premier League en Primera Division plus voetbalgeklets met Jack van Gelder aanbiedt, moet mogelijk worden opgeheven. Het Europese Hof heeft bepaald dat de fusie van UPC met Ziggo er niet had mogen komen. Het goedkeuringsbesluit van de Europese Commissie waartegen KPN beroep had aangetekend, is nietig verklaard. Reden voor de uitspraak is dat de Europese Commissie het goedkeuringsbesluit onvoldoende heeft onderbouwd. De fusie zelf is niet meer terug te draaien. Wel zal de Europese Commissie zich er opnieuw over moeten buigen. Mogelijk zal die extra voorwaarden stellen. KPN, dat het gratis beschikbaar stellen van een sportzender als oneerlijke concurrentie beschouwt, zei tevreden te zijn over de uitspraak. Ziggo bestudeert het vonnis en zou alsnog beroep kunnen aantekenen bij het Hof van Justitie.

 3. Randstad heeft een Monster-probleem

  Monster ligt uitzendconcern Randstad zwaar op de maag. De Amerikaanse banensite, vorig jaar overgenomen en in Nederland vooral bekend als Monsterboard, draait nog altijd niet naar behoren. Daarom werd het afgelopen derde kwartaal 21 miljoen euro uitgetrokken voor een reorganisatie bij de aanwinst.

  En het blijft niet bij die 21 miljoen, bleek dinsdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Randstad. Volgens financieel topman Robert Jan van de Kraats zal de komende maanden nog eens 12 miljoen euro die kant op gaan. Al bij de overname vorig jaar wist het uitzendconcern dat er flink geïnvesteerd moest worden om de bedrijfsvoering bij Monster vlot te trekken. Randstad kocht de banensite vorig jaar voor 429 miljoen dollar (365 miljoen euro), maar het concern beleeft nog weinig plezier aan de aanwinst. Van de Kraats vroeg de beleggers dinsdag om geduld (‘we kunnen geen ijzer met handen breken’), maar die toonden geen medelijden. Met een dikke min van 5,2 procent was Randstad de grootste daler in Amsterdam.

  De uitzender boekte 165 miljoen euro nettowinst, 12 miljoen minder dan een jaar eerder. Frankrijk was de uitblinker, met 14 procent omzetgroei. Volgens Van de Kraats kreeg de Franse economie wat later de wind in de zeilen. Opmerkelijk detail: het beursgenoteerde Nederlandse miljardenbedrijf Randstad krijgt in Frankrijk ruim een half miljard euro staatssubsidie om laaggeschoolden aan de slag te helpen. Werkgevers ontvangen tot 2,5 keer het minimumloon voor laagopgeleiden die ze in dienst nemen. Dit kwartaal wordt door Parijs de eerste 70miljoen euro naar Randstad overgemaakt, tenzij de nieuwe president Macron een streep zet door de regeling. Maar gezien de hardnekkige Franse jeugdwerkloosheid verwacht de uitzender dat niet.

 4. Refresco in onderhandeling

  Refresco is in onderhandeling gegaan met de Franse investeerder PAI Partners over hun bod op de Rotterdamse sap- en frisdrankbottelaar. Dat heeft de maker van onder meer de Wicky-limonade woensdag na het sluiten van de beurs gemeld. PAI legde onlangs een voorstel van 1,6 miljard euro op tafel, oftewel 19,75 euro per aandeel. Daarna is er contact geweest tussen de investeerder en Refresco. Dat is aanleiding om nu echt in onderhandeling te gaan. Daarbij zullen de belangen van alle belanghebbenden meegewogen worden, zo benadrukt Refresco. Nadere mededelingen volgen ‘als en wanneer dat nodig is’. In april wees het beursgenoteerde bedrijf een eerste overnamevoorstel van PAI nog van de hand.

 5. Turkse lira lager door diplomatieke rel

  De Turkse lira staat onder grote druk. Ook de koersen van aandelen en obligaties kelderen maandag nadat een diplomatieke ruzie tussen de VS en Turkije was geëscaleerd.

  De koers van de dollar ten opzichte van de lira steeg met 4 procent tot 3,77 lira de hoogste stand in zeven maanden. Ook de euro werd duurder voor de Turken. Een euro is nu 4,24 lira waard. In mei hoefden Turken slechts 3,88 lira voor een euro te betalen. Analisten op de valutamarkt vrezen dat de centrale bank van Turkije zal worden gedwongen te interveniëren en lira’s op te kopen in een poging te voorkomen dat de lira te ver wegzakt. Ook zou de rente kunnen worden verhoogd. Turkije heeft een groot tekort op de handelsbalans van 4,5 miljard euro per maand dat extern moet worden gefinancierd.

  Het geschil tussen beide Navolanden draait om de arrestatie van een medewerker van het Amerikaanse consulaat. Deze Metin Topuz werd vorige week woensdag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Volgens de Turkse justitie heeft Topuz banden met de organisatie van de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de regering-Erdogan achter de mislukte coup van vorige zomer zat.

  Washington heeft inmiddels besloten Turken die de VS willen bezoeken voorlopig geen toeristenvisum meer te geven. Andersom kunnen Amerikanen tijdelijk geen reispapieren krijgen voor Turkije.

 6. Beste van de EU

  Nederland blijft op het allerhoogste niveau presteren, althans volgens de jaarlijkse WEFGlobal Competitiveness Index, die de concurrentiekracht van 137 landen in kaart brengt. Nederland is net als vorig jaar vierde, na Zwitserland, de VS en Singapore. Met die ‘historische topnotering’ zijn ‘we’ de meest concurrerende economie van de Europese Unie.

  Volgens hoogleraar en onderzoeker Henk Volberda is de vierde plek te danken aan een ‘infrastructuur van wereldklasse’ (derde van allemaal), een goed functionerende overheid (zevende, vier plekken hoger dan vorig jaar), goed macro-economisch beleid (veertiende, acht plekken hoger) en kwalititatief hoogwaardige gezondheidszorg (vierde).

  Opmerkelijk is dat ook het topsectorenbeleid (dat volgens critici veel geld kost en weinig oplevert) als pluspunt wordt genoemd.

  Onze waterwerken, ons spoorwegennet en zelfs onze frikandellen: wat kan op jaloerse blikken uit het buitenland rekenen? En waarom eigenlijk? Lees hier alle afleveringen van onze rubriek De Pluim over complimenten uit het buitenland.

 7. Bank Brenninkmeijer overweegt sluiting

  De familie Brenninkmeijer overweegt sluiting van de familiebank. De Anthos bank, die exclusief zaken doet met de C&A-familie, overlegt momenteel met De Nederlandsche Bank (DNB) over het inleveren van de bankvergunning. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2016.

  De Anthos Bank is er alleen voor leden van de rijkste familie van Nederland, bestaande uit zo’n 1.800 Brenninkmeijers en aangetrouwden. De bank beheert een deel van het familievermogen, ingewijden kunnen er bijvoorbeeld een hypotheek krijgen. Vorig jaar verstrekte de bank voor meer dan 37miljoen euro aan hypotheken.

  Over de reden voor de mogelijke sluiting doet de familie geen uitspraken. Mogelijk zorgen strengere regels van DNB voor te hoge kosten. Vorig jaar moest de familie 35 miljoen euro bijstorten om de vereiste buffer op peil te brengen. Het eigen vermogen van de bank is mede daardoor nu een stuk hoger: het groeide van een kleine 27 miljoen euro naar bijna 62 miljoen euro.

 8. Oliebedrijven gedaagd door steden

  Grote olie- en gasbedrijven als Shell, ExxonMobil en BP worden door de Amerikaanse steden Oakland en San Francisco voor de rechter gedaagd.

  De steden vinden dat de concerns moeten meebetalen aan waterkeringen die vanwege de stijgende zeespiegel nodig zijn om de steden te beschermen tegen overstromingen. De klagers houden de gedaagde bedrijven grotendeels verantwoordelijk voor klimaatverandering doordat zij de afgelopen jaren aanhoudend investeerden in fossiele brandstoffen. De energiereuzen zouden vooraf van de gevaren en risico’s hebben geweten, maar niets hebben gedaan.

  Shell zegt de rol van energie in klimaatverandering lang geleden al te hebben erkend en het klimaatakkoord van Parijs te ondersteunen.

  Wilco Dekker

 9. Muziekverkopen stijgen met 8 procent

  Een gouden of platina plaat voor zoveel verkochte albums, bestaat dat eigenlijk nog? Die vraag kan worden gesteld nu de muziekindustrie officieel het leeuwendeel van zijn omzet boekt met digitale liedjes, muziek zonder hoesjes - 55,4 procent aldus de jongste halfjaarcijfers van de NVPI, de brancheclub van de platenindustrie.

  Hoewel de muziekomzet de eerste zes maanden van dit jaar met 8,5 procent is gestegen naar bijna 80 miljoen euro, heeft de consument steeds minder muziek daadwerkelijk in bezit. 65 procent van de omzet komt uit het beluisteren van songs via streamingdiensten als Spotify.

  Betaalde downloads (liedjes en albums verkocht via bijvoorbeeld Apple iTunes) kachelen verder achteruit: die maken nog maar 7 procent uit van de digitale omzet. De fysieke markt, cd's en langspeelplaten met een hoes, nam in de eerste helft van 2017 opnieuw af, met 16,8 procent - hoewel de vinylverkoop nog steeds in de lift zit en inmiddels goed is voor 35 procent van deze markt. De liefde voor de lp is helemaal terug, voor een selecte groep consumenten.

  P.S. Ja, albums kunnen nog steeds een gouden en platina status bereiken, bij twintigduizend en veertigduizend albums. Het aantal 'gestreamde' songs telt sinds 2016 gewoon mee, aldus het reglement van de NVPI.

  Peter van Ammelrooy

 10. Boter populairder dan margarine

  De vraag naar roomboter neemt toe, terwijl margarine juist aan populariteit inlevert. De Nederlandse export van boter steeg in 2016 tot een waarde van 713 miljoen euro, waar de export van margarine rond de 550 miljoen euro stagneerde. Vijf jaar geleden lag de waarde van de geëxporteerde margarine nog boven die van boter. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

  Ook wat betreft binnenlandse consumptie wint boter terrein ten opzichte van margarine. In 2015 gaf de Nederlander gemiddeld 19 euro uit aan boter, vier euro meer dan in 1996 (gecorrigeerd voor inflatie). Het aan margarine bestede geld nam in die periode af van 43 euro naar 29 euro.

  Nederland is volgens het CBS de grootste exporteur van boter en margarine ter wereld, met een totale uitvoerwaarde van 1,3 miljard euro. Nieuw-Zeeland exporteert weliswaar meer boter dan Nederland, maar geen margarine. De Nederlandse cijfers zijn wel geflatteerd, omdat de helft van de boter eerst wordt ingevoerd en daarna weer uitgevoerd. Bij margarine is de wederuitvoer met 9 procent een stuk lager.

  Jochem van Staalduine