Economieblog - Uber verliest terrein op Aziatische markt aan Grab

Van de gekte op de huizenmarkt tot de perikelen bij Uber. Hier vindt u groot en klein economienieuws, bij elkaar geblogd door specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Taxi-markt: Uber-concurrent slaat toe

  Uber lijkt de slag om de wereldwijde markt van taxi-apps te verliezen. Terwijl het Amerikaanse bedrijf na een reeks schandalen zonder directeur zit, haalt de Zuidoost-Aziatische rivaal Grab voor 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro) aan investeringen binnen, maakte het Singaporese bedrijf dinsdag bekend. Grab is naast thuisbasis Singapore actief in 65 steden in onder meer Thailand, Vietnam, Maleisië en Indonesië. In die landen is het voor consumenten zonder eigen vervoer ook mogelijk een Ubertaxi te bestellen. Grab beheerst nu naar eigen zeggen 71 procent van de markt voor particulier vervoer in Zuidoost-Azië.

  Van de investeringen die Grab heeft binnengehaald is 2 miljard dollarafkomstig van telecombedrijf Softbank en Didi Chuxing, de Chinese taxi-app die er in 2016 in slaagde Uber te verslaan. Na een periode van intense rivaliteit, waarbij zowel Uber als Didi verliezen leed, nam Didi toen de Chinese tak van Uber over. De aandeelhouders van Uber China kregen daarbij een minderheidsbelang van 17,5 procent in Didi, dus helemaal voor niets was het avontuur aan de andere kant van de Oceaan niet.Didi was destijds 35 miljard euro waard.

  China was niet het enige land waar de ambities van Uber stukliepen op tegenstribbelende concurrentie. In Rusland en een vijftal voormalige Sovjetrepublieken gaf Uber twee weken geleden de concurrentiestrijd op. Zoekmachine Yandex slokt de Russische afdeling van Uber op. Yandex is de Russische versie van Google, maar is ook actief op andere terreinen, zoals taxi-apps.

  Formeel fuseerde Uber in Rusland met Yandex tot een nieuw bedrijf, maar de nieuwe samenwerking wordt gezien als een overname door de Amerikanen. Uber investeert 225 miljoen dollar, meer dan twee keer zoveel als het Russische bedrijf. Yandex krijgt echter een meerderheidsbelang in het nieuwe bedrijf.

  De noodgedwongen terugtrekking van Uber sterkt oprichter Anthony Tan van Grab in het idee dat de concurrentiestrijd te winnen is. ‘[Uber] heeft één keer verloren, en wij zullen ze nog eens laten verliezen’, schreef hij aan het personeel van Grab nadat Uber zich terugtrok uit China.

 2. Reizen met mobiel blijft moeizaam

  De mobiele applicatie waarmee ov-reizigers pasloos kunnen reizen heeft ondanks zijn ronkende aankondiging twee maanden geleden allesbehalve een flitsende start gehad. Hoewel de applicatie 'OV-chip Mobiel' in de Google Play Store tussen de 10 en 50 duizend keer werd gedownload, lukte het maar 4700 mensen een pasloze reis te maken, veelal na telefonische bijstand. Dat blijkt uit cijfers die het AD in handen heeft.

  Bij de introductie van OV-chip Mobiel werd vrijwel meteen duidelijk dat de digitale vervanger van de plastic ov-kaart een aantal nadelen heeft. Zo werkt de applicatie alleen op moderne Android-toestellen, alleen voor abonnees van KPN, Vodafone, Telfort, Simyo en Yes Telecom en alleen voor mensen met een relatief nieuwe simkaart.

  Bovendien werkt de applicatie uitsluitend bij reizigers zonder kortingsabonnement, louter in combinatie met automatisch opladen en moesten KPN-gebruikers liefst drie apps installeren om het geheel aan de praat te krijgen (bij Vodafone zijn dit er twee).

  Vanwege de chaos zag Translink zich al een paar dagen na de introductie genoodzaakt het systeem te sluiten voor nieuwe KPN-gebruikers, maar volgens het bedrijf worden zij nu 'pluksgewijs' weer aangesloten. In het AD noemt Translink-directeur Arco Groothedde de introductie van OV-chip Mobiel 'dik balen'. 'De eerste dagen zijn gewoon waardeloos geweest. Ik kan het niet anders zeggen.'

 3. Hudson's Bay haalt boeken bij Scheltema

  Nog een dikke maand wachten en dan gaat de eerste Nederlandse vestiging van Hudson’s Bay open, aan het Amsterdamse Rokin. Het Canadese warenhuisconcern heeft nog geen datum genoemd, maar volgens een woordvoerder valt het openingsfeestje in de tweede helft van augustus te verwachten.

  Dinsdag maakte het bedrijf een samenwerkingsverband bekend met de Amsterdamse boekhandel Scheltema. Hudson’s Bay voelt niks voor een aparte boekenafdeling in zijn warenhuizen. Scheltema gaat voor de Canadezen een boekenassortiment samenstellen en dat verspreid door de warenhuizen heen uitstallen, qua onderwerp gerangschikt per afdeling. Bezoekers van Hudson’s Bay zullen kookboeken aantreffen op de afdeling met keukenapparatuur, reisboeken bij de koffers en tassen, boeken over wonen op de afdeling ‘lifestyle & home’, et cetera.

  ‘We hebben bewust voor Scheltema gekozen, omdat zij een beleving weten te creëren rond de verkoop van boeken’, zegt de marketingdirecteur van Hudson’s Bay in Nederland ‘beleving’ is al enige tijd hét modewoord in de detailhandel. Het boekenassortiment zal door Scheltema continu worden aangepast aan voor Hudson’s Bay relevante gebeurtenissen op de jaarkalender, zoals Moederdag, Vaderdag, Sinterklaas en Kerst.

  Het warenhuisconcern zal meeprofiteren van signeersessies die Scheltema in zijn eigen boekhandel organiseert. Het is de bedoeling dat bezoekende schrijvers dan ook een aantal uren hun nieuwste boek gaan signeren in een Hudson’s Bay, zegt de woordvoerder van het warenhuisconcern.

  Dit jaar opent Hudson’s Bay tien vestigingen in Nederland. Naast Amsterdam in: Almere, Breda, Den Bosch, Den Haag, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Zwolle. Scheltema verkrijgt daarmee landelijke dekking. De deal met de Amsterdamse boekhandel is volgens Hudson’s Bay nadrukkelijk geen voorbeeld van een shop-in-shopconstructie. (John Wanders)

 4. FBI waarschuwt voor spionerend speelgoed

  Een pop die kan luisteren en terugpraat als het ultieme verjaardagscadeau? Misschien toch niet zo'n goed idee. De Amerikaanse politiedienst FBI waarschuwt voor de veiligheidsrisico's van technologisch geavanceerd speelgoed. Kwaadwillenden kunnen 'slim' speelgoed, uitgerust met bijvoorbeeld microfoon, gps, camera en spraakherkenning, eenvoudig hacken via de internetverbinding die nodig is voor de technologie. Het kind kan al spelende persoonlijke informatie prijsgeven, zoals zijn of haar naam, school en andere voorkeuren, waarschuwt de FBI.

  De waarschuwing van de Amerikaanse federale politie is wel wat laat. Eind vorig jaar al haalden Intertoys en Bart Smit in Nederland My Friend Cayla uit de schappen. De pop luistert met hulp van een spraakherkenningsbedrijf naar wat kinderen zeggen en articuleert zelf ook zinnen. Het probleem: toegang tot de bluetoothverbinding die de pop gebruikte was met iedere mobiele telefoon te verkrijgen. Hackers met verstand van zaken konden via de microfoon van de pop zelfs met het kind communiceren.

  Eerder nog signaleerden beveiligingsexperts de risico's van de Hello Barbie. Hackers konden via de pop meeluisteren naar gesprekken van zowel kinderen als volwassenen in de kamer. (Jochem van Staalduine)

 5. Van den Hurk wil Miljoenenjacht overdoen

  Arrold van den Hurk uit Son, de man die in 2013 per ongeluk op de rode knop drukte in tv-programma Miljoenenjacht en zichzelf daarmee 4.875.000 euro door de neus boorde, wil het spel alsnog afmaken. Eerder eiste ’s lands beroemdste spelshowstuntelaar simpelweg de misgelopen 4.875.000 duizend euro van tv-producent Van den Ende, maar in de civiele bodemprocedure opperde zijn advocaat maandag herkansing als compromis: ‘Het zou ook hele mooie televisie opleveren,’ beloofde advocaat Peter Plasman.

  Doordat Van den Hurk op de rode knop drukte, beëindigde hij het spel. Hij zei direct tegen presentatrice Linda de Mol dat het per ongeluk was en dat hij had willen doorspelen. En in het volgende koffertje dat hij had willen openen zat, jawel, de hoofdprijs van 5 miljoen. Nu won hij 'slechts' 125 duizend euro (waarvan Van den Hurk overigens geen afstand zal doen in geval van een herkansing). De Mol probeerde het nog weg te lachen met 'dan doen we toch net alsof je het niet gedaan hebt', maar de spelleiding was onverbiddelijk.

  De civiele rechter doet op 13 september uitspraak. (Remco Andersen)

  Eerder schreef advocaat Plasman de volgende argumentatie.

 6. CBS; boeren creatief met koe

  Tussen april 2016 en dit jaar verdwenen er 450 melkveebedrijven. Maar er kwamen er tegelijkertijd ook 600 'nieuwe' bedrijven bij die melkvee hielden, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Rara, hoe kan dat? En hoe kan dat in de wetenschap dat Nederlandse boeren juist van koeien afmoeten in verband met de afspraken die in EU-verband zijn gedaan om de fosfaatuitstoot door de landbouw (via de mest) te beperken?

  De veestapel is gekrompen en krimpt nog steeds, legt landbouwwoordvoerder Cor Pierik van het CBS uit. Die 450 melkveeboeren die het bijltje er bij neerleggen waren 'pure' melkveehouders die voor meer dan tweederde van hun omzet afhankelijk zijn van melkproductie. De 600 die bedrijven die er bij kwamen in dezelfde periode zijn boeren die melkvee 'er bij doen', zoals akkerbouwers of jongveeopfokbedrijven.

  Wat er gebeurt, zegt Pierik, is dat melkveehouders sommige koeien elders stallen in afwachting van hoe het mestbeleid uitpakt. Want dat beleid is nog lang niet in beton gegoten. Die tijdelijke geparkeerde koeien vormen overigens klein bier: 95 procent van de 51 duizend 'overtollige' koeien is tot nu toe bij de slager beland. (Peter van Ammelrooy)

 7. Alcohollimiet op vluchten naar Ibiza?

  Wie zich in de zomer volledig wil overgeven aan zonnige bacchanalen, doet dat het best op Mallorca en Ibiza. De twee Spaanse eilanden staan bekend als absolute feestparadijzen – en daar hoort af en toe een drankje bij. Dat de partytoeristen al stomdronken zijn voor ze überhaupt zijn geland, gaat de eilanden echter te ver. Daarom smeken de autoriteiten van de Balearen, de eilandengroep waar Mallorca en Ibiza toe behoren, de Europese Commissie nu om alcohollimieten op vluchten in te stellen.

  Dat meldt de BBC. Het verzoek van de Balearen komt na een reeks door alcohol ingegeven incidenten. In mei liep een vrijgezellenfeest op een Ryanair-vlucht van Manchester naar Mallorca volledig uit de hand. Volgens een van de geschrokken passagiers waren fuifnummers na het drinken van flessen wijn en Jägermeister met elkaar op de vuist gegaan. Drie van hen werden later gearresteerd. ‘We willen de veiligheid van zowel passagiers als onze veiligheidsmensen verbeteren’, zegt Pilar Carbonell, hoofd toerisme van de Balearen. ‘Zij worden vaak geconfronteerd met dronken passagiers.’

  In hoeverre de smeekbede van de eilandengroep kans van slagen heeft is nog maar de vraag. Volgens de Europese nieuwssite Euractiv heeft een EU-ambtenaar zich al laten ontvallen dat de Europese Commisie niet van plan is om alcohollimieten in te stellen, omdat zoiets een nationale zaak is. Overheden kunnen zelf kiezen of ze luchtvaartmaatschappijen die in hun land geregistreerd staan verbieden om alcohol te schenken. Van Brussel hoeven de Balearen het dus niet te hebben, lijkt het. (Dion Mebius)

 8. Identiteitsdiefstal beveiligingsconcern

  Pijnlijk. Het Zweedse beveiligingsconcern Securitas, met 335 duizend werknemers actief in 53 landen, waaronder Nederland, wordt geleid door een man van wie de identiteit is gestolen. Securitas’ bestuursvoorzitter Alf Göransson (59) ontdekte de identiteitsdiefstal pas nadat een rechtbank in Stockholm hem maandag failliet had verklaard.

  De identiteitsdief sloeg vier maanden geleden toe en gebruikte Göranssons persoonlijke gegevens onder meer bij de aanvraag van een lening. Dat laatste resulteerde in de faillissementsuitspraak. ‘De hack is niet van invloed op ons bedrijf, afgezien van het feit dat onze bestuursvoorzitter failliet is verklaard’, zei een Securitas-woordvoerder woensdag tegen persbureau Bloomberg.

  In het jongste jaarverslag van Securitas meldt Göransson trots dat zijn bedrijf vooroploopt bij de transitie van traditioneel beveiligen naar eigentijdse bescherming tegen digitale bedreigingen: ‘Securitas leidt die ontwikkeling, terwijl andere bedrijven toekijken en zich over niet al te lange tijd zullen afvragen: ‘Hoe kon dit gebeuren?’.’

 9. Iran Air krijgt eerste vrouwelijke ceo

  De nationale luchtvaartmaatschappij van Iran krijgt zijn eerste vrouwelijke ceo. Farzaneh Sharafbani (44), de eerste vrouw die op Iraanse bodem promoveerde in lucht- en ruimtevaarttechniek, wordt bestuursvoorzitter van Iran Air. Haar benoeming is onderdeel van een moderniseringsslag binnen de maatschappij.

  Toen orthodoxe Iraanse presidenten als Ahmadinejad aan de macht waren, was het ondenkbaar dat een vrouw zo'n machtige positie bij de nationale luchtvaartmaatschappij van Iran zou bekleden, maar de huidige president Rouhani vaart duidelijk een andere koers. De gematigde premier heeft sinds zijn aantreden in 2013 een groot aantal vrouwen leidinggevende functies gegeven, waardoor het land nu meerdere vrouwelijke ambassadeurs en gouverneurs telt. (Lisa van der Velden)

 10. Bos toegevoegd aan top DNB

  De vierkoppige directieraad van De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt vanaf medio volgend jaar een vrouw aan boord. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft dinsdag PGGM-bestuursvoorzitter Else Bos voorgedragen als directielid en eerstverantwoordelijke voor het toezichtbeleid van DNB. Bos is bij koninklijk besluit benoemd per 1 juli 2018. Ze wordt de opvolger van Jan Sijbrand en krijgt de portefeuille Toezicht beleid, Toezicht pensioenen en Toezicht verzekeringen. Bos begint op 1 mei met haar inwerkperiode.

  De 57-jarige econometrist Else Bos ontvangt bij DNB een jaarsalaris van maximaal 396 duizend euro. Dat is weliswaar boven de balkenendenorm en dus meer dan topfunctionarissen in de publieke sector eigenlijk mogen verdienen, maar gezien haar ‘unieke combinatie van kennis en ervaring’ vindt het kabinet-Rutte dat acceptabel. Overigens levert Bos met haar overstap naar DNB fors in: bij PGGM verdiende ze vorig jaar 508 duizend euro (inclusief bijdrage voor pensioen en sociale lasten), dat is 112 duizend euro meer dan ze straks betaald krijgt bij DNB.

  Voor haar komst naar pensioenuitvoeringsorganisatie annex pensioenvermogensbeheerder PGGM, in 2002, werkte Bos bij onder meer ABN Amro en NIBCapital. Eind mei werd al bekend dat ze per 1 november vertrekt bij PGGM. Het half jaar overbrugging tot aan haar start bij DNB gaat ze benutten als sabbatical. (John Wanders)