Economieblog - Hema opent nu ook winkels in Midden-Oosten

Van de gekte op de huizenmarkt tot de perikelen bij Uber. Hier vindt u groot en klein economienieuws, bij elkaar geblogd door specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Of de Arabieren ook rookworst en tompouce lusten, is nog even de vraag. Maar de Hema wil met zijn oer-Hollandse formule nu ook het Midden-Oosten gaan veroveren. Maandag maakte Hema bekend drie winkels in Dubai te gaan openen.

  Hemazal zich vooral richten op de mensen met een modaal of bovenmodaal inkomen. Dubai kent veel zeer luxe westerse winkelketens, maar eigenlijk nog niet zoveel voor de gewone mensen. Hema gaat bij de exploitatie samenwerken met Apparel Group, een conglomeraat dat wereldwijd 1.750 winkels exploiteert voor merken als Tommy Hilfiger, Calvin Klein en Rituals. Apparel zal het personeel werven. Maar de zaken zullen Hema heten, zij het in Arabische lettertekens. Ook is Hema verantwoordelijk voor het merk, assortiment en uitstraling van de winkel.

 2. Olieprijs boven 70 dollar

  De olieprijs is weer boven de 70 dollar (58,14 euro) per vat. Voor een vat Brent-olie van 159liter werd donderdag op de Londense oliemarkt 70,05 dollar betaald. Dat is de hoogste prijs sinds december 2014.

  Politieke onrust in Iran en Venezuela en de extreme koude in de VS zijn de oorzaken. Sinds Rusland en de Opec een akkoord hebben bereikt over een verlenging van de productiebeperking is de prijs van olie al sterk gestegen. Door de zwakke dollar is het effect aan de pomp nog beperkt.

  De kans bestaat dat de duurdere olie een spaak steekt in het economisch herstel van landen die zelf geen olie of gas hebben. De hogere prijzen voor energie zullen daar leiden tot een stijgende inflatie. De prijsstijging van de olie gaat al gepaard met oplopende rendementen op de markt voor staatsobligaties. Het rendement op Amerikaanse obligaties met een looptijd van tien jaar naderde deze week zelfs de 2,6 procent. In september vorig jaar was dat nog 2,1 procent.

  Obligatiegoeroe Bill Gross, de voormalige baas van Pimco, adviseerde beleggers deze week wegens de oplopende rente uit de huidige obligaties met een lage rente te stappen. Ook in de eurozone lopen de rendementen op obligaties op. Gross denkt aan een ommekeer op de financiële markten en verwacht dat vastrentende waarden komende tijd aantrekkelijker worden en de aandelenkoersen daardoor zullen gaan dalen.

 3. Ironie: de stroom valt uit op de CES

  Is dat nou ironie?

  Woensdagavond (Nederlandse tijd, 11.20 uur lokale tijd in Las Vegas) is de stroom uitgevallen in het centrale deel van de Las Vegas Convention Center, waar net als in voorafgaande jaren de Consumer Electronics Show in volle gang is.

  De CES is 's werelds grootste elektronicabeurs.

  Sommige stands hebben nog wel stroom, twittert de organisatie. Volgens bezoekers wordt het publiek opgeroepen de gebouwen te verlaten. Op de CES staan zo'n 3.900 bedrijven en organisaties en de beurs wordt jaarlijks bezocht door 170 duizend handelaren, journalisten en fabrikanten uit 150 landen. Sommige exposanten konden de lol wel inzien van een stroomuitval op een beurs met apparaten die niet zonder elektriciteit kunnen: 'We introduceren BlackOut: het grootste op CES sinds de introductie van 5G', tweet chipmaker Intel.

 4. Bij de National Limousine Association (NLA), een Amerikaanse lobbygroep van limousineverhuurders en andere auto’s met privéchauffeur, zitten duidelijk geen vrienden van Uber en Lyft. Eerder het tegenovergestelde, blijkt uit een reclamespotje dat de NLA op de televisie laat uitzenden. De boodschap van het filmpje: wie een rit boekt via een online taxibemiddelaar loopt kans te worden lastiggevallen of aangerand – of erger.

  In het spotje van de NLA zien we Pamela Anderson op straat met een app een ritje boeken. Terwijl de tv- en filmactrice op haar vervoer wacht, valt haar blik op een reclamezuil met de krantenkop ‘Schandalen rond seksuele intimidatie in Hollywood bereikt nieuw dieptepunt’ en de tv-aankondiging ‘Laatste ophef rond mannelijke hoofdrolspeler’. Er waait een krantenpagina tegen Andersons benen aan, met een artikel onder de kop ‘Senator beschuldigd van betasten vrouwen’. Als haar taxi arriveert, ziet ze na het instappen nog een groot billboard: ‘App-chauffeurs verdacht van verkrachting’.

  De chauffeur vergrendelt daarop de portieren en draait zich om met de woorden: ‘Zullen we dan maar?’, waarna de hashtag #MeToo op de smartphone van Anderson verschijnt.

  Volgens de NLA lopen klanten van Uber en Lyft risico’s omdat deze internetbedrijven hun chauffeurs niet screenen en ook geen verantwoordelijkheid nemen voor hun gedragingen. De organisatie speelt in op de controverse rond vooral Uber. Dat bedrijf werd in november aangeklaagd door twee vrouwen uit Florida en Californië die door hun chauffeur werden verkracht. Vorige maand werd een Britse diplomaat vermoord door een Uber-chauffeur in Libanon.

  In Londen verloor Uber zijn taxivergunning onder andere omdat het stadsbestuur vond dat het bedrijf tekortschoot in de aanpak van criminele vergrijpen van zijn chauffeurs en te weinig deed om de achtergrond van chauffeurs te controleren.

  Het spotje lijkt zich te richten op jonge gebruikers van Uber en Lyft, signaleert The New York Times, maar ook op zakelijke klanten: Uber en Lyft begeven zich steeds meer op de markt van de leden van de NLA. (Peter van Ammelrooy)

 5. Alles met blockchain verkoopt

  Bedrijven die hun beurskoers een oppepper willen geven, hebben een nieuwe strategie ter beschikking: verander de bedrijfsnaam in iets bitcoingerelateerds als blockchain, de technologie achter de bitcoin. Daarna is het een kwestie van wachten op het kapitaal dat binnenstroomt.

  De koers van de bitcoin daalde deze week flink, maar dat weerhoudt investeerders er niet van te zoeken naar buitenkansjes op de beurs. IJstheemaker Long Island Iced Tea Corp besloot donderdag tot een naamsverandering. Voortaan gaat het bedrijf door het leven als Long Blockchain. Het bedrijf heeft echter geen overeenkomsten gesloten met blockchainbedrijven en blijft ijsthee maken. Prompt steeg de waarde van de ijstheemaker 450 procent, om later weer iets in te zakken.

  Ook andere bedrijven profiteren van de ‘crypto craze’. Meubelbedrijf Nova Lifestyle maakte woensdag bekend een dochterbedrijf in het leven te roepen dat zich gaat bezighouden met blockchain. De beurswaarde van het meubelbedrijf steeg daarna een kwart. Biotechbedrijf Bioptix heet voortaan Riot Blockchain en zag zijn waarde op de beurs verviervoudigen. Drankproducent SkyPeople Fruit Juice profiteerde deze week van eenzelfde trucje. Het kleine bedrijf veranderde zijn naam al in juni in Future Fintech. Dinsdag steeg de beurswaarde meer dan 200 procent. Ondanks de naam maakt Future Fintech non-alcoholische dranken.

  (Jochem van Staalduine)

 6. Norwegian Air gaat naar New York vliegen

  Hoewel Schiphol al bijna het maximum van 500 duizend vliegbewegingen per jaar heeft bereikt, maakte prijsvechter Norwegian Air zonder blikken of blozen bekend vanaf mei vier keer per week op en neer tussen Schiphol en New York te gaan vliegen. Daarmee gaat de luchtvaartmaatschappij de concurrentie op de transatlantische route aan met onder meer Air France-KLM.

  Norwegian is op de transatlantische route wat Ryanair en easyJet zijn op de Europese bestemmingen. Voor een enkeltje New York mikt de maatschappij op een ticketprijs van nog geen 200 euro. Naast routes vanaf Schiphol zal Norwegian ook vanuit Madrid en Milaan extra routes naar de VS gaan aanbieden. Met die routes erbij kan met Norwegian straks vanuit zestien Europese luchthavens non-stop op de VS worden gevlogen. Gisteren werd bekend dat Schiphol nauwelijks meer ruimte heeft voor extra vluchten.

 7. Silicon Valley huurt modellen in

  Techbedrijven in het Californische Silicon Valley - thuisbasis van Google, Facebook, Apple en andere internetpioniers - betalen mooie vrouwen om op bedrijfsfeestjes in het kerstseizoen te verschijnen. De zogeheten ‘sfeermodellen’ krijgen vijftig tot tweehonderd dollar per avond om rond te wandelen op de festiviteiten georganiseerd voor het nagenoeg uitsluitend mannelijke personeel van de techbedrijven. Zo is de verhouding man-vrouw wat evenwichtiger, en hebben de computernerds wat om naar te kijken.

  Het Amerikaanse persbureau Bloomberg meldt dat de vraag bij modellenbureaus in Californië daarom deze maand ongekend hoog is. Op een typisch decemberfeestje van bijvoorbeeld een grote producent van computergames in San Francisco worden 25 vrouwen en 5 mannen besteld, meldt modellenbureau Cre8 aan Bloomberg. De bedrijven kiezen modellen uit op basis van foto’s, en vragen hun een geheimhoudingsverklaring te tekenen. Ook krijgen ze namen van ‘vrienden’ die ze kunnen opgeven als hun wordt gevraagd hoe ze op het feestje terecht zijn gekomen, zodat de bezoekers niet doorhebben dat hun beeldschone gesprekspartner wordt betaald om met ze te praten.

  Het bedrijfsleven in Silicon Valley ligt al langer onder vuur vanwege een vrouwonvriendelijke cultuur en overvloed aan mannelijke werknemers. (Remco Andersen)

 8. Bitcoin op de beurs

  Bitcoincontracten zijn vanaf zondag te verhandelen op de Chicago Board Options Exchange (CBOE), de grootste optiebeurs ter wereld. Centraal daarbij staat Akuna Capital een marketmaker die op deze termijnmarkt de posities zal innemen in contracten waarmee bitcoins op termijn kunnen worden verkocht en gekocht. Akuna is opgericht door voormalige handelaren van het Nederlandse Optiver.

  Het is voor het eerst dat bitcoins serieus worden verhandeld op een traditionele beurs. Nu kunnen ze alleen worden gekocht en verkocht via internetplatforms. Vaak leidt dat door gebrek aan transparantie en liquiditeit tot enorme prijsschommelingen. Afgelopen donderdag steeg de prijs op het platform Coinbase binnen anderhalf uur van 16duizend naar 19 duizend dollar, om daarna terug te vallen naar 16 duizend dollar. Ook zijn er grote prijsverschillen tussen de platforms. Op dit moment hebben duizend instellingen en personen 40 procent van alle bitcoins op de wereld in handen, en die kunnen via het creëren van vraag en aanbod gemakkelijk grote prijsschommelingen veroorzaken of zelfs koersen manipuleren.

  Een aantal Amerikaanse banken en brokers heeft in een brief aan de CBOE ook zijn verontrusting uitgesproken over de notering van de virtuele munten op de beurs. De financiële instellingen, verenigd in de Futures Industry Association, zeggen dat er gevaar bestaat voor manipulatie en er onvoldoende duidelijkheid is over de vereiste margins, handelslimieten, stresstests en clearing. CBOE weigerde op de brief te reageren. Volgende week zal ook CME (Chicago Mercantile Exchange) bitcoincontracten gaan verhandelen.

  (Peter de Waard)

 9. Voordelen smeltende pool

  Het smelten van de poolkappen brengt ook voordelen met zich mee, signaleert The New York Times in een (Engelstalige) longread over Point Hope, een van de meest afgelegen plekken in het noordwesten van Alaska, en de Verenigde Staten. Eerste levensbehoeften als brood en melk moeten worden ingevlogen. Gas om te stoken wordt in de zomer met een vrachtschip aangevoerd.

  Dit gehucht van zevenhonderd zielen heeft sinds kort een van de snelste internetverbindingen ter wereld, omdat het langs de route ligt van een nieuwe hogesnelheidslijn voor dataverkeer. Die kon worden aangelegd omdat de schepen die onderzeese kabels aanleggen niet meer worden gehinderd door een ondoordringbaar dikke laag ijs.

  De kabel is onder meer door het bedrijf Quintillion gelegd; niet voor de inwoners van Point Hope, maar voor aandelenhandelaren voor wie elke nanoseconde telt. De effectenbeurzen vertrouwen grotendeels op computerprogramma’s die razendsnel aandelen kopen en verkopen. Een enkele hapering is het verschil tussen dikke winst of dik verlies.

  Het bitterzoet neveneffect van de opwarming en dus de smeltende poolkappen is dat onderwijzers in Point Hope er geen uren meer over doen om lesmateriaal van het internet plukken. Niet iedereen is blij met de vooruitgang. ‘De Inupiat leren geduldig te zijn’, zegt walvisjager Steve Oomittuk tegen The New York Times. ‘We wachten tot dieren naar ons toe komen, zodat we eten hebben, medicijnen en kleren. Het internet maakt mensen ongeduldig, voor alles. Dat is niet onze manier van leven.’ (Peter van Ammelrooy)

 10. ABInBev belemmerde invoer goedkoop bier

  De grootste bierbrouwer ter wereld, het Belgische Anheuser-Busch InBev, heeft zijn machtspositie op de Belgische markt misbruikt om invoer van het eigen bier uit goedkopere buurlanden te belemmeren. De Europese Commissie stelt dat in een voorlopig vonnis. AB InBev beperkt sinds 2009 de concurrentie door goedkopere invoer van zijn Jupiler- en Leffebier uit Nederland en Frankrijk naar België te belemmeren, aldus de Brusselse toezichthouder. Het bedrijf voert een ‘bewuste strategie’ om te beletten dat supermarkten en groothandelaren beide merken goedkoper inkopen in Nederland en Frankrijk en vervolgens invoeren in België. Zo is in Nederland de Franstalige tekst van de blikjes gehaald en in Frankrijk de Nederlandstalige tekst, om te vermijden dat ze worden verkocht in respectievelijk Franstalig en Nederlandstalig België. ‘Belgische consumenten hebben mogelijk meer moeten betalen voor hun favoriete bieren’, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

  InBev noemde het in een reactie ‘geen finaal besluit’.

  Het bedrijf kwam in 2007 in opspraak door verboden prijsafspraken met Heineken, Grolsch en Bavaria.