Economie VS blijft voorlopig in spagaat

De toekomst van de belangrijkste economie ter wereld blijft ongewis. Dat is de voornaamste conclusie die kan worden getrokken uit de werkgelegenheidscijfers die het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend maakte....

Van onze verslaggever

Voor één keer wonnen de zorgen over de arbeidsmarkt het vrijdag van het beleggersoptimisme. Het Dow Jones-gemiddelde daalde met 0,88 procent naar 9503,34 punten, terwijl ook de bredere S en P 500 en de Nasdaq-index enkele tienden van procenten lager sloten.

Het toverwoord dat economen hanteren in een poging om stijgende beurskoersen en positief bedrijvennieuws te rijmen met een daling van het aantal arbeidsplaatsen, is 'productiviteitsgroei'. In de ogen van veel economen is het Amerikaanse bedrijfsleven zoveel efficiënter gaan werken, dat het meer kan produceren met minder personeel.

Een andere veel gehoorde verklaring voor de jobless growth is dat bedrijven in de VS de afgelopen tijd een groot deel van hun productie verplaatst hebben naar lagelonenlanden. Daarbij sneuvelen de laag-productieve werknemers het eerst, omdat juist eenvoudig werk zich goed laat verplaatsen. Doordat de 'intelligente' banen in de VS blijven, stijgt de productiviteit van de overgebleven werknemers, zo wil deze verklaring.

De aanhangers van de theorie over productiviteitsgroei hebben echter één grote zorg. Minder werknemers betekent namelijk ook minder welgestelde consumenten, en de consumptieve bestedingen van de Amerikanen zijn cruciaal voor de Amerikaanse economie. Zo merken warenhuizen de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt direct op aan de kassa. Wal-Mart, de grootste warenhuisketen ter wereld, besloot de handelsdag dan ook in mineur. Het aandeel Wal-Mart daalde ruim 2 procent naar 58,86 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden