Economie Nederland scoort beter dan gemiddeld EU-land

De economie in Europa groeit traag maar zet gestaag door. Nederland scoort op alle vlakken (groei, tekort, schuld, werkloosheid) beter dan het gemiddelde land in de eurozone, zo blijkt uit de economische najaarsramingen die de Europese Commissie vanmorgen presenteerde. Afgelopen jaren bevond Nederland zich regelmatig in de staart van het europeloton.

De fabriek van Tesla in Tilburg.Beeld anp

Voor 2015 voorspelt de Commissie een gemiddelde economische groei van 1,6 procent in de 19 eurolanden, oplopend naar 1,8 procent in 2016 en 1,9 procent in 2017. Voor Nederland raamt de Commissie de groeicijfers voor deze jaren op achtereenvolgens 2 procent, 2,1 procent en 2,3 procent. Voor het eerst zitten alle eurolanden behalve Griekenland in de plus.

De bescheiden groei komt door de lage olieprijs, de geldpomp van de ECB, de lage eurokoers en de stijgende binnenlandse vraag omdat er meer mensen werken die meer te besteden hebben. Europees Commissaris Dombrovskis (Euro) maant lidstaten deze 'rugwind' te gebruiken om verder te gaan met hervormen en investeringen aan te jagen, en de begrotingsdiscipline niet te laten verslappen. Hij wijst op de financiële risico's komende jaren door de afvlakkende groei in China, grote geopolitieke spanningen (Syrië) en de vluchtelingencrisis.

Niet achterover leunen

Ook Commissaris Moscovici (Economische en Financiële Zaken) ziet geen reden om tevreden achterover te leunen. 'Stevige en vastberaden maatregelen zijn vereist', aldus de Fransman, temeer daar de groei ongelijk over de EU is verdeeld. 'Grote problemen zijn en blijven het gebrek aan investeringen, economische structuren die banen en groei hinderen en de hoge privé- en staatsschuld.'

Vooral zijn eigen land Frankrijk kampt met deze obstakels. De groei in Frankrijk ligt onder het eurogemiddelde terwijl het Franse financieringstekort ook in 2017 met 3,3 procent boven de maximumgrens van 3 procent ligt, meer zelfs dan de Commissie voor Griekenland raamt (2,2 procent in 2017). De kans is groot dat de Commissie over twee weken Parijs verzoekt extra te bezuinigen om de tekortnorm te halen. Frankrijk kreeg eerder twee jaar uitstel (tot 2017) voor de vereiste tekortreductie, maar dat lijkt wederom niet genoeg.

Spanjaarden in de rij voor het arbeidsbureau.Beeld afp

Werkloosheid

Ook de werkloosheidscijfers laten zie dat het herstel verre van evenredig verdeeld is over de EU. In Griekenland en Spanje zit meer dan 20 procent van de beroepsbevolking zonder werk, in Cyprus 15 procent en in Italië, Portugal en Spanje meer dan 10 procent. Duitsland kent het laagste werkloosheidscijfer met 4,7 procent dit jaar (oplopend naar 5,2 procent in 2017) gevolgd door Malta en Luxemburg (bijna 6 procent). In Nederland daalt de werkloosheid volgens de Commissie van 6,9 procent dit jaar naar 6.3 procent in 2017, nog steeds boven de 4,5 procent tussen 2007-2011.

De staatsschuldcijfers leggen eveneens bloot wie de zwakkere eurobroeders zijn: Griekenland (199,7 procent in 2016), Portugal (124,7 procent), Italië (132,2 procent), België (107,1 procent), Spanje (101,3 procent); Cyprus (98,7 procent) en Frankrijk (97,1 procent). De EU-landen moeten hun staatsschuld tot minder dan 60 procent terugdringen. Nederland zit volgend jaar op 67,9 procent.

Brussel hoopt op groei door vluchtelingen

De ongekende toestroom van vluchtelingen naar Europa kan een impuls voor de economie betekenen. Deze groep is geschikt om werk te gaan doen waar niet zoveel scholing voor nodig is of waar de gewone beroepsbevolking zijn neus voor ophaalt. De extra groei zou tegen 2020 0,2 of 0,3 procent van het bruto binnenlands product kunnen bedragen, aldus Brussel.

De aanname is dat de Europese Unie dit jaar 1 miljoen migranten ontvangt, volgend jaar 1,5 miljoen en in 2017 0,5 miljoen. Maar de commissie houdt wel een slag om de arm, omdat er 'aanzienlijke onzekerheid' is over de cijfers. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden