nieuwsimpact coronavirus

Economie krimpt dit jaar met 6 procent en werkloosheid verdubbelt, verwacht CPB

De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 6 procent, om in 2021 met 3 procent te groeien. Dat meldt het CPB in de basisraming die het dinsdag publiceerde. Naar verwachting verdubbelt de werkloosheid in 2021 tot 7 procent.

Een lege winkelstraat tijdens de lockdown in april in Alkmaar.Beeld ANP

Het is een scenario waarin het CPB uitgaat van ‘matig herstel’. Tegelijkertijd waarschuwt het bureau dat er nog steeds grote onzekerheid heerst over de impact van het coronavirus op de economie. Het is inmiddels duidelijk dat de maatregelen van de afgelopen maanden hebben geleid tot een terugval in economische activiteiten van 10 tot 15 procent. Het CPB verwacht voorlopig dat de overheidsfinanciën een ‘forse tik’ krijgen, maar niet gevaarlijk worden geraakt.

Het CPB kwam eind maart met vier scenario’s voor de economische impact van het virus. In elk scenario was recessie het gevolg: naar schatting van het CPB een krimp tussen de 1,2 tot 7,7 procent van het bbp. In drie van de vier scenario’s keek het CPB uit op een sterkere neergang dan bij de crisis in 2008. 

Mocht er een tweede golf van virusbesmettingen komen waardoor nieuwe maatregelen nodig zijn, dan verergert het beeld. Bedrijven zullen een tweede klap moeilijker kunnen verwerken nu hun buffers al zijn aangetast, voorspelt het CPB. Het bbp zal dan verder krimpen, de werkloosheid oplopen tot 10 procent en de staatsschuld toenemen tot ruim 75 procent van het bbp. Ook zal het hersteltempo in Nederland kunnen tegenvallen als het herstel bij internationale handelspartners achterblijft.

Er is ook een mogelijkheid dat het herstel positiever uitpakt. Als consumenten optimistisch zijn over de betere vooruitzichten en een inhaalslag maken met nieuwe aankopen, blijft de groei van werkloosheid mogelijk beperkt. Dan kan de Nederlandse economie in de loop van 2021 weer op of boven het niveau van eind 2019 komen.

Het CPB schetste eind maart vier scenario's voor de economie. Het beste en het slechtste toekomstscenario uitgelegd

Column Koen Haegens | De belastingbetaler kan slechts duimen dat die gevreesde tweede ronde er nooit komt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden