Economie groeit voor vierde kwartaal op rij

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2015 voor de vierde keer achtereen gegroeid, blijkt uit vandaag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei wordt steeds breder gedragen: investeringen, consumptie en het saldo van export en import leverden een bijdrage.

Rook stijgt op uit een schoorsteen in de haven van Rotterdam.Beeld anp

Vergeleken met een jaar eerder is de economie 2,4 procent groter geworden. Op kwartaalbasis presteerde de Nederlandse economie precies even goed als de Eurozone als geheel, die in de eerste drie maanden van het jaar gemiddeld 0,4 procent groeide. De Duitse economie bleef met 0,3 procent iets achter bij de andere Eurolanden, terwijl de Franse economie het met 0,6 procent relatief goed deed.

Zelfs de Italiaanse economie groeide voor het eerst in drie jaar, met 0,3 procent. Griekenland gleed juist weer terug in een recessie, doordat de economie in het land voor het tweede kwartaal op rij kromp.

Consumentenbestedingen

Nederlandse consumenten hebben in het eerste kwartaal meer besteed dan een jaar eerder. Dat is in lijn met de lichte verbetering van de werkgelegenheid, het herstel op de woningmarkt en het toegenomen beschikbaar inkomen van huishoudens.

Ook verbeterde het consumentenvertrouwen. In maart waren consumenten voor het eerst sinds de zomer van 2007 per saldo weer positief. Consumenten gaven vooral meer uit aan meubels en elektrische apparaten. Aangezien het eerste kwartaal van dit jaar kouder was dan dat van vorig jaar verstookten ze ook meer gas. Verder hebben consumenten meer besteed in de horeca.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Toegenomen investeringen

In het eerste kwartaal is aanzienlijk meer geïnvesteerd in woningen dan een jaar eerder. Ook de investeringen in vervoermiddelen, zowel voor goederen als personen, zijn een stuk hoger. Vooral aan vrachtauto's, opleggers en dergelijke is meer uitgegeven. Ook hebben bedrijven en instellingen meer geïnvesteerd in machines en installaties, telecommunicatie en software. Producenten in de industrie zijn ook positief over hun toekomstige productie.

Productiegroei in bijna alle bedrijfstakken

Op de financiële dienstverlening en de agrarische sector na produceerden alle bedrijfstakken in het eerste kwartaal van 2015 meer dan een jaar eerder. De delfstoffenwinning en de bouw realiseerden de grootste productiestijging. Wat betreft de delfstoffenwinning is dat vooral terug te voeren op de lage aardgasverbruik begin vorig jaar, toen het uitzonderlijk warm was.

De bouwproductie groeide vooral door het aantrekken van de woningmarkt. Binnen de zakelijke dienstverlening doet met name de uitzendbranche het goed. Dat is ook terug te zien in de banencijfers van het CBS: het aantal uitzendkrachten is opnieuw fors toegenomen.

Herstel arbeidsmarkt vertraagd

Het herstel op de arbeidsmarkt zette in het eerste kwartaal door, maar niet zo snel als eind vorig jaar. Het aantal banen nam per saldo met 6 duizend toe tot 9,8 miljoen, waar in het laatste kwartaal 2014 nog 40 duizend banen erbij kwamen.

De werkloosheid daalde met 2 duizend naar 635 duizend mensen, oftewel 7,1 procent van de beroepsbevolking. Vooral jongeren vonden meer werk, terwijl de langdurige werkloosheid onder vooral 45-plussers iets is toegenomen.

Er is nu vier kwartalen achtereen sprake van banengroei, waarbij het aantal banen in deze periode in totaal me 65 duizend toenam. In de negen kwartalen daarvoor gingen er echter 200 duizend banen verloren, waardoor het totale aantal nog altijd lager ligt dan eind 2011.

Hoewel het aantal banen iets toenam, daalde de totale hoeveelheid werk licht. De Nederlandse bevolking werkte in het eerste kwartaal 3,1 miljard uur, 0,6 procent minder dan het kwartaal ervoor. Per baan werd gemiddeld 24 uur per week gewerkt. Doordat een substantiële groep mensen meer dan een baan heeft, verricht de gemiddelde werkende 27 uur per week arbeid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden