Economie groeit nauwelijks meer

De Nederlandse economie blijft tegen de verwachtingen in stagneren. Door inzakkende export en investeringen groeide het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van dit jaar amper: 0,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2001....

Dit blijkt uit de eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de groei van het bbp - lonen en winsten minus afschrijvingen. Volgens de vakcentrales FNV en CNV moeten bedrijven en overheid geld blijven uitgeven om de economie op gang te houden. 'Bezuinigen is onverstandig', aldus de FNV.

Voor de extra bezuinigingen, waarop het kabinet zich nog beraadt, heeft de tegenvaller geen directe gevolgen. De eerste begroting van het kabinet, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, gaat namelijk over 2003. Bovendien zit het groeicijfer over dit kwartaal al verwerkt in de deze week uitgelekte en fors omlaag gestelde schatting van het Centraal Planbureau (CPB). En daarop baseert het kabinet zich.

De Nederlandse consument hield de economie dit kwartaal nog enigszins op de been. Weliswaar zakten het consumentenvertrouwen en de bestedingen in, toch bleven Nederlanders geld uitgeven. Dit compenseerde de kwakkelende exporten - voor het derde kwartaal op rij zakte de export in.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil dat de overheid de werkgeverslasten 'zo snel mogelijk' verlaagt om de internationale concurrentiepositie van Nederland te verbeteren. Vakcentrale CNV heeft een andere benadering: 'De overheid en het bedrijfsleven moeten het consumentenvertrouwen stimuleren. Werkgevers moeten investeren en de regering moet niet snijden in de salarissen van ambtenaren.'

Ernstiger is de daling van de investeringen. Die waren afgelopen kwartaal 3,3, procent lager dan in dezelfde periode in 2001. 'Dat valt erg tegen', zegt econoom Harrie Dielen van ABN Amro.

In zijn bijgestelde ramingen gaat het CPB ervan uit dat de economie over geheel 2002 met 0,75 procent zal groeien. Het CPB verwacht dus een groeispurt in de tweede helft van dit jaar: er is komend halfjaar een gemiddelde groei van 1,25 procent nodig om op de voorspelde 0,75 procent te komen.

'Dat gaat niet lukken', denkt Aline Schuiling, economisch analist bij Fortis Bank. 'Alles wordt net iets nijpender dan het al is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.