Economie Europa moet veel minder vervuilend en verspillend worden

Europa's economie moet veel minder vervuilend en verspillend worden. Producenten en consumenten moeten leren zuiniger om te gaan met grondstoffen, meer te recyclen en minder weg te gooien. Dat staat in plannen van de Europese Commissie die haar eerste vicevoorzitter Frans Timmermans woensdag zal presenteren.

Frans Timmermans.Beeld anp

De Commissie spreekt van een 'ambitieus pakket' dat Europa de overgang moet doen maken naar een zogeheten 'circulaire economie'. Dat is een kringloopeconomie, waarin een maximaal gebruik wordt gemaakt van materialen en zo min mogelijk afval wordt geproduceerd.

In 2030 moet 65 procent van alle afval in gemeenten en 75 procent van alle verpakkingsmateriaal worden gerecycled. Van alle afval mag dan nog hoogstens 10 procent op de vuilnisbelt belanden, staat in een actieplan.

Een belangrijke zorg is de verspilling van eten. Jaarlijks gaat er in de landen van de Europese Unie ongeveer 100 miljoen ton aan voedsel verloren: op boerderijen, in de voedingswarenindustrie, in winkels, restaurants en thuis. De Commissie wil deze voedselverspilling gehalveerd hebben tegen 2030.

Eco-design

De Commissie pleit voor eco-design: producten moeten zo ontworpen worden dat ze langer meegaan, gemakkelijker kunnen worden gerepareerd of gerecycled. Nu zijn mobiele telefoons vaak zo geconstrueerd dat het zelfs moeilijk is de batterij te vervangen. Het zou beter zijn als mobieltjes gemakkelijker uit elkaar te halen zijn en de onderdelen hergebruikt kunnen worden voor nieuwe exemplaren. 'Als 95 procent van de mobiele telefoons ingezameld zou worden, zou dat een besparing van meer dan een miljard euro kunnen opleveren op de materiaalkosten (voor nieuwe toestellen)', meent de Commissie.

Om haar plannen waar te maken wil zij meer dan 6 miljard euro uittrekken. Zij beklemtoont dat haar voorstellen goed zijn voor het milieu en voor de economie. Niet alleen wil ze uitkomen op minder energieverbruik en CO2-uitstoot, maar ook hoopt ze dat de plannen zullen bijdragen aan economische groei en banen. Het zoeken naar een 'slimmer, duurzamer' gebruik van grondstoffen en materialen kan leiden tot innovatieve technologieën die de concurrentiekracht van de EU vergroten. Daarnaast levert het werk op: bijvoorbeeld op verzamelpunten voor materialen die gerecycled kunnen worden.

Met de plannen hoopt de Commissie-Juncker haar critici in het Europees parlement en de lidstaten tevreden te stellen.

Jean-Claude Juncker en Frans Timmermans.Beeld anp

Verzet

In zijn streven om tot minder èn betere Europese regels te komen, schrapte Timmermans eerder een wetsvoorstel voor het hergebruik van afval. Maar dat stuitte op verzet bij elf lidstaten, het Europees parlement en milieuorganisaties. Hij beloofde met een minstens zo ambitieus alternatief te komen, dat niet alleen over de afvalberg zou gaan maar ook over het tegengaan van verspilling in de hele economische cyclus, van productie tot consumptie. Dat zijn de plannen die vandaag worden gepresenteerd.

Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks noemt op basis van wat hij dinsdag al van de plannen had gezien het totale pakket niet zo ambitieus als de Commissie wil doen geloven. 'Op het punt van het afval is het afgezwakt.' Het oude, geschrapte wetsvoorstel wilde in 2030 70 procent van het afval in gemeentes gerecycled hebben. Dat is nu 65 procent geworden. En het voorzag in een totaal verbod op vuilstort voor herbruikbaar afval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden