Economie blijft groeien door bouw nieuwe huizen en verkoop extra auto's

Door de bouw van nieuwe huizen en de verkoop van extra auto's blijft de Nederlandse economie groeien. De groei is met 0,1 procent wel bescheiden, en lager dan de afgelopen vijf gunstige kwartalen. De trage groei wordt vooral veroorzaakt door een terugval van investeringen in nieuwe gebouwen en een opvallend hoge import.

Winkelend publiek in Den HaagBeeld anp

Deze tegenvallers kunnen een 'eenmalige' tegenvaller zijn, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 'Het is na enkele kwartalen niet gek als de groei eens een kwartaal lager uitvalt. De onderliggende trend ziet er goed uit.' De export en de consumptie blijven bijvoorbeeld gestaag toenemen. Op jaarbasis groeit de Nederlandse economie ook nog altijd met 1,9 procent. Door het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen valt deze groei 0,5 procent lager uit. Deze tegenvaller zat vooral in het tweede kwartaal en heeft dus geen effect meer op de lagere groei in het derde kwartaal. In het derde kwartaal vielen vooral de investeringen lager uit. Ondernemingen hebben vooral minder geld gestoken in de bouw of inrichting van nieuwe panden, zegt van Mulligen.

Consumenten gaven vooral meer uit aan kleding en elektrische apparaten. Bedrijven staken meer geld in vervoermiddelen, machines en software dan een jaar eerder. Er is daarbij aanzienlijk meer geïnvesteerd in woningen. Het is het zesde kwartaal van economische groei op rij. Aanvankelijk trok de groei nog behoorlijk aan. De laatste tijd lijkt er volgens het CBS min of meer sprake van consolidatie. Inmiddels is de omvang van de economie wel weer groter dan voor de crisis.

De economische vooruitzichten voor Nederland zijn nog altijd goed. 'Er kan wel eens een minder kwartaal bijzitten. We staan er nog steeds goed voor', zei Van Mulligen in een toelichting op de cijfers. Hij wees er onder meer op dat ondernemers in meerderheid positief gestemd zijn over 2016.

Reactier minister Henk Kamp van Economische Zaken:

'De omvang van onze economie is nu groter dan voor de crisis en consumenten en ondernemers hebben positieve verwachtingen voor 2016. Dat de groei wat trager gaat dan verwacht is geen reden tot zorgen, wel reden tot waakzaamheid. We krijgen het niet voor niets.

'De hoge werkloosheid blijft een punt van zorg, maar deze positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt geven ons het vertrouwen dat we op de goede weg zijn.'

Werkgelegenheid

Het CBS maakte ook bekend dat de werkgelegenheid in Nederland vorig kwartaal verder is gegroeid. Zowel het aantal banen als de openstaande vacatures nam toe. Het CBS telde in het derde kwartaal 33.000 banen meer dan in het voorgaande kwartaal. Daarbij nam vooral het aantal uitzendbanen toe. Verder liep het aantal vacatures met duizend op, waardoor er eind september 132.000 vacatures open stonden.

Het aantal banen groeide voor het zesde kwartaal op rij. In die periode kwamen er 148.000 duizend banen bij, nadat er in de twee voorgaande jaren ruim 150.000 banen verloren gingen. Het totale aantal banen ligt daardoor nog altijd iets lager dan in 2011.

Export aangetrokken

Ook is de Nederlandse export in september verder aangetrokken, al lag het groeitempo een stuk lager dan in voorgaande maanden. In september werden 1,4 procent meer goederen uit Nederland verscheept dan een jaar eerder. Die toename volgt op een plus van 4,6 procent op jaarbasis in augustus.

Nederlandse bedrijven exporteerden in september vooral meer transportmiddelen. Ook de export van aardolie- en metaalproducten lag aanzienlijk hoger dan een jaar eerder. Vooral de wederuitvoer groeide. Het importvolume lag in september 6,2 procent hoger dan een jaar eerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden