'Echte' Hongaar kijkt alleen nog naar de barcode

'Koop lokale produkten!' is een oproep van politici in Hongarije dat aan de vooravond staat van toetreding tot de Europese Unie....

Van onze correspondent Tijn Sadée

Oppositiepartij Fidesz wil de consument bewust maken van het belang van de aankoop van 'eigen' produkten, om straks binnen de Europese Unie de concurrentie met buitenlandse merken beter aan te kunnen.

De aangekondigde actie werd meteen bekritiseerd. 'Het is een politieke gemotiveerde actie die is gericht tegen de Europese Unie', zegt een woordvoerder van een economische werkgroep van de regering.

Op 12 april wordt in Hongarije het referendum over toetreding tot de EU gehouden. De oppositie probeert de stemming te beïnvloeden met berichten als zou Hongarije zich straks 'volledig uitleveren aan de EU'.

De campagne wordt gevoerd rondom de op produkten aangebrachte barcode 599. Als de code met die drie cijfers begint weet de consument dat hij een Hongaars produkt koopt.

Een soortgelijk initiatief als de 599-actie in Hongarije werd in Polen genomen, toen de Poolse regering een reclamebureau de opdracht gaf een nationaal logo te ontwerpen. Het bureau ontwierp POLSKA, gedrukt in dezelfde brutale typografie als de vrije vakbond Solidarnosc.

Het economisch patriottisme in Hongarije leidde tijdens de uitbreidingstop in Kopenhagen, in december 2002, tot een conflict met de Italianen. Hongarije eiste het alleenrecht op de produktnaam Tokaj uit het gelijknamige wijnstadje in noord-Hongarije. Italiaanse en Franse wijnboeren produceren ook wijn onder de naam Tokaj. Na zware onderhandelingen wonnen de Hongaren: de Franse en Italiaanse Tokaj-producenten moeten na uitbreiding van de EU op zoek naar een andere wijnnaam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden