ECB wil vers bijgedrukt geld weer terughalen

De Europese Centrale Bank (ECB) probeert het geld dat ze vorige week heeft bijgedrukt om Zuid-Europese staatsschuld te financieren, weer terug te halen.

Van onze verslaggevers

De ECB bood daarom gisteren spaardeposito’s aan met een looptijd van een week. Europese banken kunnen daarvan gebruik maken en krijgen een rente van maximaal 1 procent. Zo hoopt de ECB 16,5 miljard euro nieuw geld via de banken terug te halen.

Opkopen staatsobligaties

Intussen gaat de ECB gewoon door met het opkopen van Zuid-Europese staatsobligaties, om te voorkomen dat de handel hierin stilvalt. Als dat gebeurt, wordt het voor de Zuid-Europese landen lastig hun staatsschulden te financieren op de kapitaalmarkt. Ze zijn dan automatisch aangewezen op hulp van de andere eurolanden of het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

ECB-president Jean-Claude Trichet heeft vanaf het begin benadrukt dat hij de genomen maatregelen zou ‘steriliseren’. Het geld dat werd bijgedrukt, zou op een andere plek worden teruggehaald om te voorkomen dat op termijn de inflatie oploopt. Hiermee onderscheidt de ECB zich volgens Trichet van collega-centrale banken in Groot-Brittannië en de VS.

Geldpers

Vooral Duitsland heeft er moeite mee dat Trichet de geldpers heeft aangezet. Ook binnen het ECB-bestuur waren twijfels. Voor het eerst in de geschiedenis werd een besluit niet unaniem genomen. Veel economen vrezen dat de ECB zich met deze stap gevoelig heeft gemaakt voor politieke druk. De verleiding om de Europese schuldencrisis te lijf te gaan door eenvoudigweg geld te drukken, zal groot zijn.

De unieke actie van de ECB heeft vooralsnog niet geleid tot een stevig herstel van de euro. Die gaf dinsdag ruim een dollarcent toe. De koers daalde van 1,2394 dollar op maandagavond naar 1,2269 dollar dinsdag. Afgezien van een opleving op 10 mei, daalt de koers van de euro onafgebroken sinds half april. Toen kostte een euro nog 1,3666 dollar.

Noodleningen

Het land waar de eurocrisis begon, Griekenland, heeft dinsdag 14,5 miljard euro aan noodleningen ontvangen van andere EU-lidstaten. ‘Het geld is overgemaakt’, liet een bron bij de Europese Commissie aan persbureaus weten. Met deze eerste miljarden kan Athene op de korte termijn aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Een schuld van 9 miljard euro moet woensdag door het land worden afbetaald.

De leningen zijn onderdeel van een groter reddingsplan ter waarde van 110 miljard euro van de EU en het IMF. Ze moeten een bankroet van Griekenland voorkomen. Als het land failliet gaat, kan het de euro meeslepen in zijn val. Vorige week kreeg Athene al 5,5 miljard euro van het IMF.

Belastingen omhoog

Om de leningen te krijgen, heeft de Griekse regering moeten toezeggen dat in salarissen en pensioenen wordt gesneden en dat de belastingen omhoog gaan. In reactie op de bezuinigingsmaatregelen wordt al maanden gestaakt en gedemonstreerd. Dat gaat de komende maanden onverminderd door, zo lieten de vakbonden dinsdag weten. De Griekse bonden vertegenwoordigen circa 2,5 miljoen mensen in de particuliere en de overheidssector. Dat is ongeveer de helft van de beroepsbevolking van het Zuid-Europese land.

Gebouw van de Europeese Centrale Bank in Frankfurt (ANP) Beeld
Gebouw van de Europeese Centrale Bank in Frankfurt (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden