ECB verlaagt rente met 0,5 procentpunt

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn belangrijkste rentetarief, de herfinancieringsrente, met 0,5 procentpunt verlaagd tot 2 procent. Dat heeft de bank donderdag bekendgemaakt. Door de verlaging is de rente op het laagste niveau gekomen sinds 1948...

ANP en Internetredactie

Analisten rekenden op een verlaging met 0,25 tot 0,50 procent, maar verwachtten dat de financiële markten teleurgesteld zouden reageren op een verlaging met minder dan 0,50 procentpunt.

De hoop op een renteverlaging nam begin deze week toe nadat Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, bekendmaakte dat de inflatie in de eurozone tot onder de 2 procent was gedaald. In mei bedroeg de inflatie op jaarbasis 1,9 procent, tegen 2,1 procent in april. ECB-president Wim Duisenberg had bovendien al gezegd dat de daling van de olieprijzen en de koersstijging van de euro de inflatie binnen de perken houdt.

De laatste keer dat de ECB de rente verlaagde was in maart. Destijds bedroeg de verlaging 0,25 procentpunt.

Analisten hopen dat de renteverlaging de Europese economie een impuls geeft, al zegt de ECB dat niet als haar taak te beschouwen. In het eerste kwartaal van dit jaar is er vergeleken met de laatste drie maanden van vorig jaar geen groei geregistreerd in de twaalf eurolanden. Het derde kwartaal zal een schamele groei laten zien van tussen de 0 en 0,4 procent, zo liet de Europese Commissie donderdag weten.

Donderdag werd ook bekend dat in Duitsland, de grootste economie van Europa, het aantal werklozen afgelopen maand ten opzichte van een jaar geleden is opgelopen tot ruim 4,34 miljoen. Dat is voor de maand mei het hoogste aantal sinds de hereniging van West- met Oost-Duitsland.

Kort voor het rentebesluit van de ECB liet de centrale bank van Groot-Brittannië weten de rente onveranderd te laten. De Bank of England handhaaft haar belangrijkste tarief op 3,75 procent. Eerder op de dag kwam Zweden wel met een renteverlaging. De Riksbank schroefde haar geldmarkttarief terug met 0,5 procentpunt tot 3 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden