Nieuws

ECB verhoogt rente in strijd tegen inflatie opnieuw

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag zijn rentetarieven met een half procentpunt opgevoerd, tot 2,5 procent, het hoogste niveau sinds 2008. Zoals het er nu naar uitziet gaat de rente in maart nogmaals omhoog, kondigde de bank onder leiding van Christine Lagarde alvast aan.

Redactie
De president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, geeft een persconferentie op 2 februari. Beeld ANP
De president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, geeft een persconferentie op 2 februari.Beeld ANP

De renteverhoging is nodig om de inflatie te beteugelen die sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne hard is opgelopen. Met deze ingreep herhalen de beleidsmakers in Frankfurt hun rentebeleid van december. Toen krikte de ECB zijn tarieven ook al met een half procentpunt op.

Bij de twee rentebesluiten daarvoor kwam er telkens driekwart procentpunt bij. Het idee achter de renteverhogingen is dat lenen duurder wordt. Mensen en bedrijven zullen op den duur dan wat minder geld gaan uitgeven. Op die manier hoopt de ECB de vraag in de economie af te remmen, wat er toe moet leiden dat de prijzen niet meer zo hard stijgen. De aangekondigde rentestap van de ECB werd door deskundigen al verwacht.

Nog meer renteverhogingen

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, die een van de beleidsmakers is bij de ECB, had onlangs ook al expliciet gezegd dat de rente nu en in maart met een half procentpunt omhoog zou moeten. Hij waarschuwde dat er waarschijnlijk nog meer renteverhogingen nodig zijn. Voor de consument is de hogere rente al te merken bij het afsluiten van een hypotheek.

Door de hogere rentetarieven van de ECB kunnen banken als ING en ABN Amro ook hun spaarrentes langzaam weer verhogen, hoewel ze daar bepaald geen haast mee maken. Ook de Bank of England (BoE) verhoogde donderdag het belangrijkste rentetarief met een half procentpunt, tot 4 procent. De Britse inflatie ligt ondanks de eerdere renteverhogingen nog altijd rond het hoogste niveau in veertig jaar. Volgens de BoE zit de Britse economie al in een recessie, maar zal de neergang minder lang aanhouden dan in november werd gevreesd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden