ECB slaagt er deels in banken te kalmeren met geldinjecties

De Europese Centrale Bank lijkt erin geslaagd de financiële wereld enigszins te kalmeren. De interbancaire rente, de rente die commerciële banken rekenen als zij elkaar geld uitlenen, is de afgelopen twee weken flink teruggelopen....

In augustus en december leende de ECB daarom herhaaldelijk extra geld uit aan internationale banken. Die moesten daardoor weer vertrouwen krijgen in elkaar. Het hoogtepunt van de interventies vond plaats op 18 december, toen op een dag 348,6 miljard euro (500 miljard dollar) werd uitgeleend. Dat gebeurde tegen een rentetarief van 4 procent.

Op de geldmarkt staat het tarief voor leningen met een looptijd van drie maanden nu op 4,67 procent. Dat is nog altijd veel hoger dan eind juli, toen de kredietcrisis uitbrak, maar substantieel lager dan in december, toen de kredietcrisis in volle hevigheid terugkeerde. Toen bedroeg de interbancaire rente bijna 5 procent.

De afgelopen dagen haalde de ECB een groot deel van het extra geld weer uit de markt. Woensdag betaalden commerciële banken 168 miljard euro terug aan de ECB, vlak voor de jaarwisseling werd al 400 miljard dollar opgedweild, zoals bankiers die terugbetalingen noemen. De interbancaire rente liep door die acties van de ECB weer licht op.

Bankiers en analisten verwachten dat de kredietcrisis nog lang niet over is. Een grote overname in de Verenigde Staten werd op de eerste dag van het nieuwe jaar om die reden afgeblazen. General Electric Capital, de financieringstak van de Amerikaanse industrieconglomeraat General Electric, en het opkoopfonds Blackstone hadden de hypotheekbank PHH voor 1,8 miljard dollar willen kopen, maar kregen de financiering niet rond. PHH eist een schadevergoeding van 50 miljoen euro op, die de partijen in het overnamecontract waren overeengekomen.

Ook verwachten analisten dat de verliezen en afschrijvingen van Amerikaanse banken verder zullen oplopen. Het Amerikaanse analistenbureau Sanford C. Bernstein voorspelde dinsdag dat Citigroup over het vierde kwartaal van het afgelopen jaar 12 miljard dollar moet afschrijven op haar beleggingen in Amerikaanse hypotheken. Het verlies van Citigroup over dat kwartaal zou daarmee uitkomen op 3,3 miljard dollar. Bank of America zal volgens de analisten 5,5 miljard dollar moeten afschrijven. In totaal zijn de beleggingen van internationale banken in het najaar al ongeveer 100 miljard dollar minder waard geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden