ECB rekent op lagere groei, maar handhaaft rente

De rente in de twaalf landen van de eurozone verandert voorlopig niet. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag zijn belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, op 2 procent te handhaven....

ANP

Met het jongste rentebesluit, dat de meeste analisten al hadden verwacht, weerstond de ECB de druk om de rente te verlagen. Duitsland en Italië hadden de ECB opgeroepen op die manier ruimte te scheppen voor burgers en bedrijven. Die zouden dan met hun bestedingen en hun investeringen de economie nieuw leven kunnen inblazen.

Ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), een denktank van dertig grote industrielanden, had de bank opgeroepen de rente te verlagen.

De ECB wilde niet toegeven aan die druk omdat anders de inflatie een kans zou krijgen. Als de bank nu de rente had verlaagd, hadden de markten hun vertrouwen in de ECB als hoeder van stabiele prijzen verloren, verklaarde ECB-president Jean-Claude Trichet.

‘Het huidige rentepeil bezorgt investeerders buitengewoon voordelige voorwaarden.’ Ook bediende de topbankier politici van repliek. Zij moeten hun huiswerk beter doen. ‘Zonder hervormingen wordt het niet beter.’

Het rentebesluit komt in een periode waarin de vooruitzichten voor Europa op economisch en politiek terrein somberder worden. In het eerste kwartaal nam de economie van de eurozone met niet meer dan 0,5 procent toe. Dat tempo ligt in het tweede kwartaal nog lager.

Dit jaar zal de groei van het bruto binnenlands product (bbp), de totale waarde van alle in de eurozone geproduceerde goederen en diensten, niet hoger dan 1,4 procent uitkomen, volgens de jongste prognose van de ECB. Tot voor kort ging de ECB nog uit van een economische expansie van 1,6 procent. Voor komend jaar heeft de bank zijn prognose van aanvankelijk 2,1 procent verlaagd tot 2,0 procent. Voor 2007 gaf Trichet geen concrete groeiramingen af. Speculaties dat de gezamenlijke munteenheid, de euro, zou moeten worden afgeschaft nu zowel de Fransen en de Nederlanders zo duidelijk tegen de Europese grondwet hebben gestemd, bestempelde Trichet als ‘absolute onzin’. Dergelijke overwegingen veegde hij als ‘volslagen dwaas’ van tafel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden