ECB houdt vast aan koers 'wij gehoorzamen de wet, niet de politici'

'Wij gehoorzamen de wet. Niet de politici.' President Draghi heeft donderdag korte metten gemaakt met de kritiek op het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB gaat gewoon verder met waar ze mee begonnen is, zo liet hij weten na afloop van de bestuursvergadering. Vanaf juni wordt het opkoopprogramma uitgebreid tot bedrijfsobligaties, waaronder die van verzekeraars.

Peter de Waard
null Beeld AP
Beeld AP

De ECB heeft de afgelopen zes weken zwaar onder vuur gelegen. Nadat in maart werd besloten het opkoopprogramma te verhogen tot 80 miljard euro per maand en de rente verder te verlagen (de officiële rente tot 0,0 procent en de depositorente voor banken zelfs naar -0,4 procent) werd Draghi ervan beschuldigd 'spaarders en pensioenfondsen te onteigenen'. Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro zei dat de Italiaan beter op zijn handen zou kunnen zitten en een kaartclubje zou kunnen beginnen, zodat hij niet meer aan de rente zou morrelen. Ook politici reageerden verontwaardigd.

Draghi laat zich daardoor niet van zijn stuk brengen. De ECB handelt binnen het mandaat om een inflatie van 2 procent te bewerkstelligen. Zo lang dat niet is gerealiseerd, zal op de ingeslagen weg verder worden gegaan. 'Dit mandaat is in Europese verdragen vastgelegd. Wij volgen de Europese wetten. En we zijn onafhankelijk', zo snoerde hij de critici de mond. Binnen de ECB is daarover geen verdeeldheid. De bankpresidenten van alle 19 eurozonelanden en de zes ECB-bestuurders zijn daarover unaniem.

Draghi speelde zelfs de zwarte piet terug naar de regeringen die hem de schuld gaven van de huidige rentepercentages. 'Als regeringen hervormingsprogramma's zouden doorvoeren, kan dit beleid sneller worden veranderd.'

Bedrijfsobligaties

De ECB besloot de 'strafrente' voor banken die tegoeden aanhouden bij de ECB en daarop 0,4 procent moeten toeleggen, niet te verhogen. Er werden ook geen andere nieuwe maatregelen aangekondigd. In maart werd al bekend dat de ECB ook bedrijfsobligaties zal gaan opkopen. Draghi zei dat hiermee vanaf juni zal worden begonnen.

Van de 80 miljard die de ECB nu maandelijks op de obligatiemarkt opkoopt, zou volgens analisten 3 miljard euro kunnen bestaan uit obligaties van grote en solide Europese concerns zoals Unilever. Die komen dan op de balans van de ECB te staan. Als bovengrens geldt 70 procent van de geëmitteerde lening. Draghi zei dat onder deze regeling ook obligaties van verzekeraars kunnen vallen die aan de huidige hoge solvabiliteitseisen voldoen. De obligaties moeten zogezegd de hoogste kredietstatus hebben. Met name levensverzekeraars hebben door de lage rente problemen gegarandeerde uitkeringen na te komen.

Zes centrale banken zullen dit plan uitvoeren, gecoördineerd door de ECB. Obligaties van banken zullen niet worden opgekocht. De ECB kan dat niet doen omdat zij zelf ook toezicht moet houden op die banken. Ook financiële dochters van grote concerns, zoals VW Finance, vallen daaronder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden