ECB houdt rente op historisch laag niveau

De Europese Centrale Bank (ECB) laat de belangrijkste rentetarieven in de eurozone zoals verwacht ongewijzigd op de huidige, historisch lage niveaus. Dat werd donderdag bekendgemaakt na afloop van de beleidsvergadering van de centrale bank.

Het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt. Beeld afp
Het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt.Beeld afp

Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft op 0,05 procent. De depositorente blijft 0,3 procent negatief, wat betekent dat banken dat percentage aan rente moeten betalen om tegoeden bij de ECB onder te brengen. In december werd dit tarief verlaagd van min 0,2 procent. Daardoor wordt het duurder voor banken om geld bij de ECB te stallen en hoopt de centrale bank dat de kredietverlening toeneemt en dat de inflatie op termijn stijgt.

ECB-president Mario Draghi geeft vanaf 14.30 uur een toelichting op het rentebesluit. Mogelijk gaat hij dan wat zeggen over de sterk gedaalde olieprijzen en de recente turbulentie op de wereldwijde aandelenmarkten door de zorgen over de Chinese economie.

Groei en inflatie

In december maakte de ECB bekend dat het opkoopprogramma van obligaties ter waarde van 60 miljard euro per maand met een halfjaar wordt verlengd, tot maart 2017. Veel economen denken dat de centrale bank later dit jaar meer stappen gaat zetten om de groei en inflatie aan te jagen, vooral gezien de sterk gedaalde olieprijzen. De ECB mikt op een inflatie van bijna 2 procent. In maart komt de ECB met nieuwe verwachtingen over de inflatie en groei in de eurozone.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden