ECB geeft voorproefje van 'Duisenbergologie'

De president van de Europese Centrale Bank (ECB) Wim Duisenberg baant zich een weg door de vele camera's en journalisten....

Van onze verslaggever

FRANKFURT

Op zijn eerste persconferentie als ECB-president is het dan ook een drukte van belang. En dat terwijl niemand verwacht dat Duisenberg iets interessants gaat vertellen. De ECB-directie is tenslotte pas negen dagen aan het werk.

Maar ook als Duisenberg zich verontschuldigt voor de oninteressantheid van zijn informatie, heeft hij de zaal aan zijn voeten. Net als in de VS waar de 'Greenspanologie' tot wetenschap verheven is, zal Europa de komende tijd kennismaken met 'Duisenbergologie'. Ieder woord van Duisenberg zal op een weegschaal gelegd worden en geïnterpreteerd worden als een aanwijzing naar hogere wijsheden.

Zo ver is het nog niet, want Duisenberg deed geen enkele uitspraak over het aanstaande monetaire ECB-beleid. Niets over de strategie. Niets over de buitenlandse reserves. Niets over de kasreserve en de voorwaarde daaraan. Dit zoeken werkgroepen in de loop van dit jaar uit. Wat zei hij dan wel? Hij kon vooral het personeel van de ECB-voorloper, het Europees Monetaire Instituut, geruststellen. Zij gaan allemaal over naar de Europese Centrale Bank.

Negenveertig van de vijfenvijftig ECB-managers zullen uit de EMI-stal komen. Aan het eind van deze maand zal ook hun salaris overgemaakt worden, want de ECB-raad heeft de hoogte van de bijdrage van de lidstaten bepaald.

Pikant is dat ook de EU-listaten die niet met de euro meedoen, toch voor 20 procent van de apparaatskosten moeten opdraaien. Alleen de eurolanden moeten echter snel betalen. Voor 1 juli wil Wim Duisenberg hun bijdrage binnen hebben. Nederland betaalt 4,2796 procent van het jaarlijkse ECB-budget.

Verder maakte Duisenberg zoals verwacht bekend dat de eurolanden zelf de uitgifte van de eurobiljetten zullen regelen. De ECB treedt alleen coördinerend op.

Duisenberg is in zijn element in zijn nieuwe rol. Hij zet de persconferentie gemakkelijk naar zijn hand. Behalve vice-president Christian Noyer heeft hij geen ECB-directieleden uitgenodigd want 'wat voegen zij toe?'. Duisenberg verklapte de journalisten dat hij sinds de 'opmerkelijke' dag van zijn benoeming in Brussel hij geen contact meer heeft gehad met Frankrijk. Zijn collega Noyer en de Franse bankpresident Trichet zijn de enige Fransen die hij sindsdien heeft gesproken.

De journalisten zullen de rest van dit jaar genoeg mogelijkheden krijgen om zich te bekwamen in de 'Duisenbergologie'. De eerste dinsdag van iedere maand zal Duisenberg vergaderen met de ECB-raad. Dat betekent nog genoeg persconferenties waarin de journalisten ieder woord van Duisenberg op een gouden weegschaaltje kunnen leggen, voordat de emu op 1 januari 1999 van start zal gaan.

Het voorproefje van gisteren smaakte naar meer. Duisenberg liet weten dat de monetaire reserves van de ECB voor slechts 10 à 15 procent zullen bestaan uit goud. Het exacte percentage wordt later bepaald, zo zei Duisenberg op de persconferentie. De goudmarkt, die had gerekend op 20 procent en had gehoopt op 25 procent, stond onmiddellijk op tilt. In New York ging er onmiddellijk drie dollar van de goudprijs af.

Het beloven spannende tijden te worden voor de Duisenberg-watchers. Citaat van de dag: op de vraag of Duisenberg niet bang is dat de ECB te machtig zal worden omdat een serieuze Europese politieke tegenhanger ontbreekt antwoordde hij: 'Daar ben ik geen moment bang voor'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden