ECB: eurobiljetten in 2019 van 100 procent fairtrade katoen

De eurobiljetten zijn in 2019 van 100 procent fairtrade katoen gemaakt, hoopt DNB-directeur Frank Elderson. Er zit al 'eerlijke' katoen in de papieren biljetten, maar de ambities van de Europese centrale banken reiken verder: over enkele jaren moet elke niet duurzame katoenvezel uit het eurogeld verbannen zijn.

De ijsberen moesten het vrijdag weer doen met loffelijke strevens en goede intenties. Beeld afp

Eldersons katoendoel kwam vrijdag al vroeg langs in het programma van het duurzaamheidscongres bij De Nederlandsche Bank. Het was ook meteen de meest concrete doelstelling van de dag. De financiële sector loopt bepaald niet voorop bij het indammen van de klimaatopwarming, en dat was te merken.

'Het onderwerp staat nu echt op de agenda', verklaarden de sprekers monter. DNB-president Klaas Knot meldde dat DNB in het toezicht op de financiële instellingen voortaan meer aandacht gaat besteden aan milieurisico's. Voor de Nederlandse schadeverzekeraars zijn de extra zware stormen en frequentere hoosbuien die de klimaatvorsers voorspellen een duidelijk risico, maar aan dat onderwerp werd op het congres nauwelijks aandacht besteed.

Geen nieuwe kolencentrales en mijnen

ING, dat hoofd duurzaamheid Koos Timmermans had afgevaardigd, maakte goede sier met het groene besluit om per direct geen nieuwe kolencentrales of kolenmijnen meer te financieren. Deze aankondiging van Neerlands grootste bank kwam een dag nadat de Tweede Kamer het kabinet had opgedragen de Nederlandse kolencentrales te sluiten en een week nadat Groot-Brittannië had besloten binnen tien jaar al zijn kolencentrales te laten inslapen.

Het zou dus ook zo kunnen zijn dat ING zijn knopen heeft geteld en gewoon geen geld meer wil steken in een activiteit die steeds grotere politieke risico's met zich meebrengt. ING verkocht het besluit echter als puur ingegeven door bezorgdheid om het milieu en oogstte daar veel lof mee. Voor de bank die eerder deze maand nog het slechtst scoorde in de Eerlijke Bankwijzer is het in elk geval een stap in de goede richting.

Werkgroepen, commissies en taskforces

Verder moesten de ijsberen het vrijdag weer doen met loffelijke strevens en goede intenties. En vooral: heel veel commissies, werkgroepen en taskforces. De zeespiegel stijgt zienderogen, de weerrecords vliegen je om de oren, en in Nederland richt men de zoveelste commissie op om het probleem te bestuderen.

'Het gaat maar over 'waarom moeten we iets doen?' en 'wat moeten we doen?', maar de echte vraag is 'wanneer?!', riep een wanhopige aan het einde. Maar toen was het tijd voor de borrel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden