NieuwsWitwassen

ECB eist actie tegen witwassen van crimineel geld door banken

De ECB doet een indringend beroep op de EU-landen en de Europese Commissie om maatregelen te nemen tegen het witwassen van crimineel geld door banken. Recente witwasschandalen als bij ING en Danske Bank ondermijnen volgens de ECB het vertrouwen in de Europese banken én in de ECB als toezichthouder. Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) belooft eind dit jaar voorstellen op tafel te leggen.

Het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt.Beeld REUTERS

De oproep van ECB-bestuurder Coeuré om de misstanden aan te pakken, klonk bijna emotioneel. ‘De ECB ondersteunt elk initiatief naar meer harmonisatie en coördinatie. Hoe meer hoe beter!’ zei Benoît Coeuré vrijdagmiddag na afloop van overleg in Wenen tussen de ministers van Financiën van de eurolanden. De centrale bank overweegt een aparte eenheid op te zetten om meer inzicht te krijgen in bedrijfsvoering van de banken. De ECB ziet toe op de grote Europese banken maar is voor haar informatie afhankelijk van nationale toezichthouders als De Nederlandsche Bank.

Aanwezige EU-ambtenaren in Wenen spraken over ‘een beschamende situatie’. Ze hekelden het gebrek aan interesse en daadkracht in de EU om de criminele activiteiten van banken aan te pakken. De banken zelf zwijgen, nationale toezichthouders vrezen voor ‘hun’ banksector en de EU-regels zijn te vaag.

Deze week werd bekend dat ING een boete betaalt van 775 miljoen euro om rechtszaken over het witwassen van geld te voorkomen. De potentiële rechtszaken hadden betrekking op vier concrete witwaszaken in de periode 2010-2016. Ander voorbeeld: bij Danske Bank gaat hem om miljarden euro’s aan Russisch geld dat werd weggesluisd naar een filiaal van Danske Bank in Estland. Experts betitelen de recente onthullingen als ‘het topje van de ijsberg’. Via Amerikaanse informatie werd eerder dit jaar bekend dat een Letse bank illegale financiële transacties voor Noord-Korea verrichtte.

Extra pijnlijk

‘Er moet meer gebeuren, dat is duidelijk’, beaamde Europees Commissaris Moscovici vrijdagmiddag na afloop van overleg in Wenen. Ook Eurogroepvoorzitter Mario Centeno wil actie. ‘Het is helder dat er te veel gaten in de bestaande wetgeving zitten.’

Voor minister Hoekstra van Financiën is de boete voor ING extra pijnlijk: hij hamert er sinds zijn aantreden op bij zijn EU-collega’s dat banken hun risico’s moeten afbouwen (minder rommelkredieten) en zit nu met een serieus bankschandaal in eigen land. Hoekstra informeerde collega’s wat er aan de hand is bij ING.

Volgens Moscovici is er ‘geen tijd te verliezen’. Een rapport van de ECB, de Commissie en nationale toezichthouders van eind augustus stelt dat de bestaande antiwitwasregels in Europa te vaag zijn, toezichthouders niet samenwerken en de ECB verstoken blijft van relevante informatie over mogelijke misstanden. De ECB wil een nieuw EU-agentschap dat toeziet op de strijd tegen het witwassen van crimineel geld en de financiering van terreurgroepen via banken. Veel lidstaten willen deze macht niet bij hun nationale toezichthouders weghalen.

Duurste Nederlandse schikking ooit voor ING - wat zijn de gevolgen?


Met 775 miljoen euro heeft ING dinsdag de duurste schikking ooit met justitie in Nederland getroffen. De bank loopt ook fikse imagoschade op.

Klanten van ING wisten op grote schaal geld wit te wassen. Hoe ging dat in zijn werk? Justitie onderzocht vier casussen.

Is het mogelijk om medewerkers van ING tuchtrechtelijk te vervolgen voor hun rol in de witwaszaak? Dat gaat de Stichting Tuchtrecht Banken onderzoeken.

De hoge boete moet ING tot inkeer brengen, maar de oppervlakkige reactie van topman doet het ergste vrezen. Lees het Commentaar van de Volkskrant over de kwestie-ING.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden