ECB draait geldkraan wijd open

Bloedbad blijft uit na ingrijpen van ECB...

Van onze verslaggeefster

Amsterdam Door onverwacht de geldkraan wijd open te zetten, heeft de Europese Centrale Bank donderdag de nerveuze financiële markten kunnen kalmeren. Hoewel vrijwel alle beurzen verliezen boekten, bleef het gevreesde bloedbad uit.

De ECB stelde 94,8 miljard euro beschikbaar voor kredietverlening, nadat Europese banken plots massaal zeer terughoudend werden bij het verstrekken van leningen. Paniekverkopen op de beurzen joegen in de ochtend de koersen omlaag.

De aanstichter van de paniekgolf was de Franse bank BNP Paribas. Die moest donderdagochtend drie van zijn beleggingsfondsen, samen goed voor circa 2 miljard euro, sluiten, waardoor beleggers in die fondsen niet meer bij hun geld konden.

Bankiers vreesden dat in navolging van Paribas andere banken met onaangename mededelingen zouden komen. Dit veroorzaakte een scherpe stijging van het rentetarief dat banken elkaar onderling in rekening brengen als ze geld aan elkaar lenen – hetgeen ze continu doen. Geld lenen werd dus rap fors duurder.

Omdat krediet de smeerolie is van de ‘echte’ economie – zonder leningen geen investeringen, banen of economische groei – greep de ECB drastisch in. Europa’s centrale bank wierp zich op als redder in nood, door te zeggen voor 100 procent garant te zullen staan voor leningen. ‘Banken reageerden op het aanbod van de ECB, zoals winkelend publiek op het bordje ‘uitverkoop’, zei een handelaar tegen het financiële persbureau Bloomberg. ‘Ze doken er bovenop.’ 49 banken maakten van het aanbod gebruik. Geld lenen bij de ECB kost 4 procent – een spotprijs.

De ECB zelf spreekt van ‘fine-tuning’ om ‘een ordelijke gang van zaken op de geldmarkt te verzekeren’.

Ook de Amerikaanse president Bush probeerde gisteren de paniek te beteugelen. Hij noemde het ‘onwaarschijnlijk’ dat de moeilijkheden die enkele maanden geleden zijn ontstaan op de markt voor hypotheken met een vlekje in de VS zullen overslaan naar de rest van de financiële wereld. ‘De basis onder onze economie is sterk’, zei Bush.

Een van de redenen dat beleggers zo nerveus zijn, is de enorme complexiteit van nieuwe financiële instrumenten waarbij risico’s op leningen of beleggingen in stukjes worden gehakt en onherkenbaar gebundeld in pakketjes worden doorverkocht. ‘Het is amper nog in te schatten welk risico je eigenlijk loopt’, zei een marktstrateeg tegen het persbureau Reuters. ‘Het is alsof je geblinddoekt door een mijnenveld loopt.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden