Easyjet ziet halfjaarverlies oplopen tot 275 miljoen euro door zwakke pond
© AFP

Easyjet ziet halfjaarverlies oplopen tot 275 miljoen euro door zwakke pond

Easyjet laat weten last te hebben van het zwakke pond. Dat schreef de Engelse luchtvaartmaatschappij gisteren bij de meest recente halfjaarcijfers. Easyjet vervoerde in de periode oktober 2016 tot en met maart 2017 bijna 10 procent meer passagiers dan een jaar eerder (33,8 miljoen). Desondanks boekte Easyjet een verlies van 275 miljoen euro voor belastingen, tegen een verlies van 21 miljoen euro in de vergelijkbare periode vorig jaar.

De luchtvaartmaatschappij schat dat de zwakke Britse munt daar voor 95 miljoen euro aan heeft bijgedragen, onder meer door gestegen energieprijzen.

Dat uitte zich ook in de Engelse inflatiecijfers over april die gisteren binnenkwamen. Met 2,7 procent staan die op het hoogste punt van de afgelopen drie jaar, onder meer door duurdere kleding en vliegtickets.

Het Britse pond daalde gisteren op het inflatienieuws nog eens met een procent (1,16 euro). De zwakke munt maakt importen duurder. Dat stuwt de prijzen van goederen en diensten op. De koopkracht van de Engelsen staat onder druk, doordat salarissen, ondanks de hogere inflatie, niet stijgen.