EasyJet stort in na verlies

De aandelenkoersen van luchtvaartmaatschappij EasyJet zijn woensdag op de Londense beurs ingestort, nadat de prijsvechter bekendmaakte dit jaar geen herstel van de winst te verwachten....

Van onze correspondent Peter de Waard

Drie maanden geleden, tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering, zei bestuursvoorzitter Ray Webster nog voorzichtig optimistisch te zijn voor het nieuwe boekjaar. Nu verklaarde hij bij het publiceren van de nieuwe halfjaarcijfers 'het gepast te vinden gezien de toenemende concurrentie in de luchtvaart meer voorzichtig te zijn over de resultaatsontwikkeling.'

Op de Londense beurs verloren de aandelen EasyJet meer dan een kwart van hun waarde. De koers ging met 76 pence omlaag tot 216 pence. De beurswaarde van het fonds verloor daardoor binnen een dag meer dan vierhonderd miljoen euro. Het is de grootste daling voor de aandelen sinds EasyJet op de beurs werd genoteerd.

Andere luchtvaartmaatschappijen werden meegetrokken in de val. De koers van Ryanair - een andere prijsvechter - ging op de beurs van Dublin met 6,6 procent omlaag.

Webster noemde het onrealistische prijsbeleid de oorzaak van de problemen. Hij stelt dat de Europese luchtvaartmaatschappijen - zowel de nationale maatschappijen als de budgetmaatschappijen - met verlies opereren om hun marktaandeel te behouden of uit te breiden. Ryanair biedt nu zelfs tickets van Londen naar Milaan aan voor 99 pence, ofwel anderhalve euro.

Webster wijst erop dat de beleggers zich niet moeten blindstaren op de resultaten in de eerste helft van het boekjaar. De winterperiode is normaliter een slechtere tijd dan de zomer. Hij zegt tevreden te zijn over de boekingen voor de vakantiemaanden juni en juli.

Ondanks de terugval van de resultaten wil EasyJet verder expanderen. Het aantal stoelen zal dit jaar nog met 20 procent stijgen. EasyJet nam eerder concurrent Go over. Nu wil de budgetmaatschappij 38 nieuwe routes en vijf nieuwe bestemmingen toevoegen aan het bestaande pakket.

Volgens beursanalisten zijn de kosten van prijsstunter EasyJet te snel gestegen. 'EasyJet is onvoldoende concurrerend met andere prijsvechters', verklaart analist Joe Gill van Goodbody Stockbrokers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden