Duurzame elektriciteit krijgt voorrang

Netbeheerders worden verplicht om duurzaam opgewekte elektriciteit met voorrang over de netten te transporteren. Dat is een van de wijzigingen die minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) wil doorvoeren in de Elektriciteitswet....

Novum

Het kabinet stemde vrijdag in met het wijzigingsvoorstel van de Elektriciteitswet en de Gaswet. De bewindsvrouw neemt een aantal maatregelen om de werking van de gasmarkt te verbeteren. Zo moet er één binnenlandse markt komen in plaats van de huidige deelmarkten voor zogeheten hoogcalorisch en laagcalorisch gas en krijgen de kopers van gas meer bevoegdheden.

Verder krijgen de netbeheerders meer financiële zekerheid. Als is vastgesteld dat een net moet worden uitgebreid, krijgen de beheerders de zekerheid dat de kosten hiervan worden doorberekend in de tarieven. De minister beslist over het nut en de noodzaak van de uitbreiding van landelijke netbeheerders.

Ook wordt het mogelijk om meerjarige tariefafspraken te maken voor het transport van gas. Dat moet nu een keer per jaar. Dit wordt veranderd om buitenlandse partijen meer zekerheid te verschaffen, waardoor het volgens Van der Hoeven gemakkelijker wordt om nieuwe gasstromen aan te trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden