Durven, roven, participeren en hedgen

Private equity..

Verzamelnaam voor alle vormen van aandelenkapitaal in niet-beursgenoteerde ondernemingen, met een beleggingshorizon van drie tot zeven jaar.

Opkoopfonds

Oftewel investeringsmaatschappij. De Engelse term is buy-out fund, liever nog leveraged buy-out fund (lbo). Vorm van private equity die zich richt op grote bedrijven met een stabiele winst, die worden overgenomen met veel geleend geld (‘leverage’ betekent hefboom). Vendex KBB, VNU, PCM en de onlangs verkochte Philips- en TNT-divisies zijn overgenomen door lbo-fondsen.

Durfkapitaal

De Engelse term is venture capital. Vorm van private equity die zich richt op jonge of snelgroeiende bedrijven, die vaak (nog) verlies maken en relatief grote investeringen nodig hebben. Het durfkapitaal richt zich momenteel vooral op de biotechnologiesector.

Participatiemaatschappij

De ouderwetse, degelijk Hollandse benaming voor een investeringsfirma die actief is met allerlei vormen van private equity. Nederland telt er enkele tientallen, met Alpinvest, NPM Capital, Gilde en ABN Amro Participaties als bekendste.

Hedgefonds

Beleggingsfonds dat gespecialiseerd is in een bepaalde strategie, bijvoorbeeld valutahandel, obligatiehandel of beleggen in structureel ondergewaardeerde bedrijven. Doel is rendement op de korte tot middellange termijn. Niet te verwarren met private equity of vormen daarvan.

Flitskapitaal, roofkapitaal, zwerfkapitaal

Benamingen die veelal lijken te slaan op hedgefondsen: kapitaal dat zich snel verplaatst, veelal voortdurend op zoek naar het hoogste rendement. Flitskapitaal wordt vooral gevreesd omdat de grote sommen geld relatief kleinere markten (beurzen in ontwikkelingslanden, sommige grondstoffen) uit het lood kunnen trekken.

Activistische aandeelhouder

Benaming met een negatieve bijbetekenis. Te onderscheiden van ‘actieve’ aandeelhouders, beleggers die worden geprezen omdat ze ‘hun verantwoordelijkheid nemen’ en de onderneming kritisch volgen. Maar zodra ze echt lastig worden, zijn ze ‘activistisch’.

Management buy-out

Management buy-outfondsen (mbo) richten zich op het overnemen van bedrijven met (financiële) steun en deelname van het zittende management.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden