columnpeter de waard

Durft ‘Rambo’ Elon Musk de confrontatie met China aan in het virtuele marionettentheater?

null Beeld
Peter de Waard

De bitcoin is inzet van een strijd tussen de Amerikaanse entrepreneur, miljardair en speculant Elon Musk en een nieuwe supermacht die China heet. Het lijkt op een gevecht van Rambo versus de vijandige tweede economie van de wereld.

Sinds de uitbraak van de pandemie had Musk van de cryptomunten in het algemeen, en van de bitcoin in het bijzonder, zijn eigen marionettentheater gemaakt. Met zijn tweets trok hij aan alle touwtjes. Soms mocht de koers omhoog, soms moest die naar beneden.

Centrale banken en overheden in de westerse landen lieten hem zijn gang gaan. Maar China zag het met lede ogen aan. En het voordeel van een autocratie is dat het abrupt kan ingrijpen zonder dat lastpakken van de oppositie zich ermee bemoeien en de boel traineren.

Maandag maakte de centrale bank van China bekend dat banken en andere betaal­bedrijven worden verplicht klanten die cryptomunten verhandelen te identificeren en hun transacties aan banden te leggen. ‘Speculatieve handel in virtuele valuta’s verstoort de economische en financiële orde, ondersteunt het risico van criminele activiteiten zoals witwassen, en brengt de welvaart van mensen in gevaar’, aldus de Chinese centrale bank.

Van alle nieuwe bitcoins wordt tweederde in China gedolven. Maar de Chinese autoriteiten dreigen dat onmogelijk te maken. Zo werd de zogenoemde miningindustrie – de supercomputers die bitcoins moeten vinden – in Binnen-Mongolië en de provincie Xinjiang al stilgelegd, omdat die draaide op de kolen van vervuilende energiecentrales. Vorige week kondigde de provincie Sichuan, in het midden van China, ook aan dat alle miningbedrijven in die regio worden gesloten. Die draaien op milieuvriendelijke waterkracht of witte steenkool.

Nu China de cryptomunt keihard aanpakt, zijn de beleggers het vertrouwen aan het kwijtraken. Afgelopen weekeinde daalde de prijs van een bitcoin van 41- naar 31 duizend dollar. Eerder dit jaar was een bitcoin nog 65 duizend dollar waard. Critici spreken over het doodskruismoment als de cryptomunt onder de 30 duizend dollar zakt.

Musk ligt al op ramkoers met China, dat ­ondanks de aanleg van oplaadpunten langs de zijderoute Tesla’s in delen van het land verbiedt. En nu is hij ook nog de regie over de ­bitcoinkoers kwijtgeraakt. Onlangs kreeg hij de koers nog omhoog met de belofte dat Tesla bitcoins zal accepteren als betaalmiddel ­indien die met groene stroom worden gedolven. Meteen steeg de koers weer met 10 duizend dollar. Maar nu is die weer terug bij af. Musk zette zelfs een gebroken hartje bij een tweet over de bitcoin, hetgeen suggereerde dat zijn liefde voor de bitcoins is bekoeld.

Niemand weet of Musk een terugtrekkende beweging maakt op de cryptomarkt. In dat ­opzicht is hij een onvoorspelbare Rambo. Van de echte, die door Sylvester Stallone werd gespeeld, wist je altijd dat hij aan het eind won. In de virtuele wereld is de uitkomst onzeker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden