Dure vis op menukaart is vaak goedkope nepper

Pangasius staat als kabeljauw op de kaart, koolvis als heek, grootoogtonijn als blauwvintonijn. Een op de drie visgerechten geserveerd in Brusselse restaurants bestaat uit andere vis dan de menukaart vermeldt.

null Beeld
Beeld

Dat blijkt uit een dna-analyse van in totaal 280 gerechten in 217 Brusselse restaurants, 42 bedrijfsrestaurants en 21 sushibars. Met 'schokkende' resultaten tot gevolg, zegt directeur Lasse Gustavsson van Oceana, de milieuclub die samen met de KULeuven het onderzoek uitvoerde.

Over het algemeen wordt een visliefhebber in Brussel bij een op de drie restaurantbezoeken besodemieterd. Niet alleen krijgt hij een andere vis dan beloofd, de vervangende soort is vaak een tot wel 40 procent goedkoper surrogaat.

De omvangrijkste fraude wordt gepleegd met de blauwvintonijn, een bedreigde en daarom dure vis die in 95 procent van de Brusselse gevallen een andere, goedkopere soort bleek te zijn. Maar ook bij meer gangbare vissoorten wordt volop geknoeid. Kweekzalm wordt verkocht als wilde zalm, kabeljauw is eigenlijk pangasius. Van alle onderzochte monsters waren er zelfs vier types 'vis' waarvan de ware identiteit nooit is achterhaald - ze bleken geen evenknie te hebben in de gebruikte databank, die ruim elfduizend vissoorten telt.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Meer regels

Saillant is dat ook de ambtenaren die waken over voedselfraude geregeld met hun eigen falen worden geconfronteerd: twee op de vijf visgerechten in de kantines van EU-gebouwen bevatten andere vis.

Gustavsson benadrukt overigens dat de fraude zich niet tot Brussel beperkt. Soortgelijke onderzoeken van Oceana in Denemarken en Frankrijk kenden vergelijkbare resultaten en ook andere instituten komen vaak tot eenzelfde conclusie.

Zo schreef de universiteit van Oviedo, afgelopen mei, dat ook in Spanje en Griekenland volop wordt gesjoemeld en ook in Ierland kwamen onderzoekers tot vergelijkbare resultaten.

Precies vanwege die grootschaligheid predikt Gustavsson actie. 'Door een gebrek aan efficiënte etikettering zijn we in de visindustrie te veel aangewezen op vertrouwen. Maar als vandaag een ding duidelijk is geworden, is het wel dat we meer nodig hebben. We hebben meer regels nodig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden