Dunne markt stuwt beurs flink op

De Amsterdamse effectenbeurs floreerde woensdag, zij het dat de omzet erg klein was. Beleggers verwachten blijkbaar veel van de maatregelen die de regering in Tokio zal nemen om de Japanse economie nieuw leven in te blazen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De belangrijke AEX-index stoomde 21,24 punten op naar 1221,54. Handelaren wezen echter op de geringe omzet. Verkopers lieten zich nauwelijks zien, zodat aandelen al snel tegen oplopende koersen de markt uitgingen.

Het Damrak werd gesteund door een oplopend Wall Street. Ook de stijgende koers van de Amerikaanse dollar deed de markt goed. Elders in Europa was eveneens sprake van hogere beurzen.

Handelaren troosten zich met de mooie gedachte, dat het wegblijven van verkopers een gunstige basis vormt voor een mogelijke nieuwe zomerrally.

Door de dunne markt schoten de koersen woensdag omhoog. Heel hard ging het bij Philips, die 7 gulden duurder werd op 178. Ook Aegon blijft maar groeien. Dit keer pakte de verzekeraar een winst van 4,50 gulden op 181,50 gulden.

VNU profiteerde van de verkoop van zijn belang in tv-zender RTL-4. De koers van de uitgever die zich meer op zijn kernactiviteiten wil concentreren dikte 1,70 gulden aan op 75.60 gulden. Volgens analisten heeft VNU goed verdiend aan de deal.

Guldens hoger kwamen ook fondsen als CSM, DSM, Fortis, Heineken, Hoogovens, ING en Unilever uit. Des te opvallender waren de achterblijvers. Het gesplitste aandeel Akzo Nobel kwam omgerekend niet verder dan een stijging van 40 cent op 113,50. De koers was echter sinds de aankondiging van de slpitsing al flink aangetrokken.

Van de verliezers was Stork de belangrijkste. Het industriële aandeel zakte 1,30 naar 63,50. Flexovit, dinsdag nog flink gestegen na het uitbrengen van een vijandig bod door Diamond Tools, moest nu 1,60 terug naar 24,40 gulden.

Op de lokale markt maakten de fraaie jaarcijfers van kantoorinrichter Samas en de aankondiging van een aandelensplitsing weinig indruk. De koers ging omlaag met 9,90 naar 133,10 gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden