Duizenden gaan de deeltijd-WW in

De regeling voor deeltijd-WW wint in rap tempo aan populariteit. Uit een rondgang langs vakbonden blijkt dat inmiddels voor duizenden werknemers deeltijd-WW is aangevraagd. Enkele bedrijven, zoals Philips, VDL en NedCar, zitten nog in de pijplijn. Wordt hun aanvraag goedgekeurd, dan komen er nog eens duizenden bij.

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

De regeling voor deeltijd-WW biedt bedrijven in nood de optie om personeel voor de helft van de tijd in de WW te parkeren. Op deze manier bespaart de ondernemer flink op salariskosten. Het doel is ontslag voorkomen; zodra de economie weer aantrekt, kan het bedrijf weer beschikken over zijn personeel. De regeling geldt voor maximaal vijftien maanden.

De cijfers zijn opmerkelijk. Vorige week registreerde FNV Bondgenoten, de grootste vakbond, nog ‘slechts’ 24 deeltijdconvenanten. Een rondgang leerde destijds dat de meeste bedrijven huiverig stonden ten opzichte van de regeling. Ondernemers vonden het lastig om in te schatten of de vraag naar hun producten over vijftien maanden aantrekt. Ontslaan ze het personeel dan toch, dan wacht hen een boete.

Inmiddels is het aantal deeltijdconvenanten dat FNV Bondgenoten heeft afgesloten verdubbeld, naar zo’n 45. Enkele grote bedrijven, zoals DAF (4.500 deeltijd-WW’ers) en Scania (1.100 deeltijd-WW’ers) kwamen hier onlangs bij. Nog duizenden deeltijd-WW’ers zitten in de pijplijn. VDL hoopt 2.000 man in de regeling te parkeren, Philips 300 en NedCar overweegt deeltijd-WW aan te vragen voor 1.600 man. FNV schat dat het om ruim 10.000 werknemers gaat.

ASML en Corus hebben nog geen besluit genomen, zij evalueren de wtv-regeling nog. Deze voorganger van de deeltijd-WW loopt binnenkort af, de verwachting is dat dan alsnog veel bedrijven deeltijd-WW aanvragen. Onduidelijk is hoeveel werknemers direct met een hun werkgever afspraken hebben gemaakt over de regeling. Als er geen vakbondsvertegenwoordiging is in een bedrijf, is dit een optie.

In totaal kunnen 32.500 werknemers gebruikmaken van de regeling. Eind juni komt minister Donner (Sociale Zaken) met cijfers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden