Duizend vluchten CIA via Europa

De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft de afgelopen vijf jaar zeker duizend clandestiene vluchten uitgevoerd via Europese landen. Daarbij ging het onder meer om het vervoer van terreurverdachten....

Van onze correspondent Bert Lanting

De commissie baseert die constatering op gegevens van Eurocontrol, het Europese luchtverkeersleidingcentrum. Daaruit blijkt dat de vluchten vaak met dezelfde vliegtuigen en met hetzelfde personeel werden uitgevoerd. Vaak volgden de toestellen een merkwaardige route, waaruit de onderzoekers afleiden dat het niet ging om onschuldige tussenstops om te tanken.

'Sinds 11 september is het schenden van de mensenrechten in het kader van de strijd tegen het terrorisme geen op zichzelf staand geval of een buitensporige maatregel van korte duur geweest, maar veeleer een wijdverbreide, regelmatige praktijk waarbij de meeste Europese landen betrokken waren', concludeert europarlementariër Giovanni Claudio Fava, de opsteller van het rapport.

Volgens hem staat het vast dat de CIA betrokken is geweest bij het ontvoeren en illegaal vasthouden van terreurverdachten op Europese bodem. Dat concludeert de commissie uit de getuigenissen van een Duitser van Syrische afkomst en een Egyptische geestelijke die door CIA-agenten uit Europa werden ontvoerd. Zij werden naar Afghanistan en Egypte overgevlogen, waar ze naar hun zeggen gemarteld zijn.

Volgens de onderzoekscommissie werden de vluchten, tegen de geldende regels in, niet bij de betreffende landen aangemeld. Toch acht de commissie het onwaarschijnlijk dat sommige landen, zoals Bosnië en Italië, niet van de CIA-vluchten op de hoogte waren.

De bevindingen van de commissie komen vrijwel overeen met die van de Zwitser Dick Marty, die de zaak namens de Raad van Europa onderzoekt.

Volgens europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) is het duidelijk dat 'het internationaal recht en de mensenrechten met voeten zijn getreden'. 'De onderste steen moet boven komen. Dit is een morele plicht.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden