Duizend banen weg bij sorteercentra TPG Post

TNT schrapt de komende twee jaar 1000 tot 1100 banen bij de sorteercentra van TPG Post. Het gaat om ongeveer een derde van het totaal aantal arbeidsplaatsen bij dit onderdeel van de postdivisie....

ANP

Het bedrijf hoopt via natuurlijk verloop en door het nemen van sociale maatregelen het aantal gedwongen ontslagen te beperken tot 250. De sanering past in een al langer lopend kostenbesparingsprogramma dat de gevolgen van de krimpende postvolumes in Nederland moet opvangen. In totaal moet de reorganisatie 370 miljoen euro opleveren.

Met de aangekondigde krimp bij de zes sorteercentra in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Den Bosch, Zwolle en Nieuwegein wordt 15 à 20 miljoen euro bespaard, aldus de topman van TPG Post, Harry Koorstra.

De medewerkers zijn deze ochtend met een brief op het thuisadres geïnformeerd, de ondernemingsraad is al informeel op de hoogte gesteld en de vakbonden krijgen eveneens maandag van de plannen te horen. Voor de sanering is geen specifieke last genomen. ‘Ze valt onder de normale budgettering’, aldus Koorstra.

Het Nederlandse postvolume van ruim 5 miljard stukken per jaar, waarvan 2,7 miljard geadresseerd, krimpt jaarlijks door substitutie, vooral via e-mail, en concurrentie van andere media. Bovendien snoepen andere postbedrijven als Selekt Mail en Sandd volume weg bij TNT in de sectoren die inmiddels zijn vrijgemaakt. Dat is alle post boven 50 gram.

TNT rekent op een volumevermindering tot 2010 van circa 25 à 30 procent. ‘Dat is 3 à 4 procent op jaarbasis.’ Bij de voormalige monopolist zijn sinds 2003 inmiddels al 9000 arbeidsplaatsen geschrapt. Vooral het aantal postbezorgers is geslonken en deels vervangen door parttimers. Het kostenbesparingsprogramma moet structureel 370 miljoen euro opleveren. Daarvan is 234 miljoen euro gerealiseerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden