Duizend banen weg bij GTI door reorganisatie

Technisch dienstverlener GTI gaat fors reorganiseren. De komende drie jaar zullen bij de Bunnikse onderneming duizend arbeidsplaatsen verdwijnen...

ANP

Een deel van de duizend arbeidsplaatsen verdwijnt door natuurlijk verloop. GTI schat echter dat gedwongen ontslag voor zevenhonderd werknemers onvermijdelijk is. GTI (8800 werknemers) is als technisch dienstverlener actief in de industrie.

GTI kampt al enige tijd met tegenwind, waardoor de resultaten onder druk zijn komen te staan. Om die neerwaartse lijn te keren heeft het Bunnikse bedrijf enkele knopen doorgehakt. Zo beperkt de technisch dienstverlener zich nog maar tot enkele markten. Het gaat daarbij om Olie & Gas, Food & Pharma, Infratechniek en Gezondheidszorg, specificeert directielid E. Koenen.

In algemene zin gaat GTI meer het accent leggen op ‘onderhoudsachtige contracten’, voegt Koenen toe. Minder dan voorheen zal de Bunnikse onderneming grote (nieuwbouw)projecten aanpakken. Wel neemt GTI maatregelen om de commerciële slagkracht te vergroten. Verder moet er meer ruimte komen voor innovatie en grotere efficiëntie binnen het bedrijf.

De strategische keuzes hebben verregaande gevolgen voor de organisatie van GTI. Wat na de reorganisatie overblijft is een netwerk van kantoren/bedrijven dat zich richt op de kernactiviteiten of een specifiek specialisme. Verder houden kantoren zich bezig met dienstverlening aan klanten in hun eigen omgeving en regio.

De banenreducties en de ontslagen concentreren zich vooral op een aantal regiobedrijven in de Randstad. GTI wil de maatregelen zo veel mogelijk dit jaar nog doorvoeren. Als gevolg van de reorganisatie zullen bedrijfsonderdelen worden verkocht, maar Koenen wilde donderdag niet zeggen om welke bedrijven het gaat. In september begint het bedrijf onderhandelingen met de bonden over een sociaal plan.

Het is de tweede reorganisatie binnen korte tijd bij GTI. In april maakte de technisch dienstverlener bekend dat bij de afdeling Utiliteit Zuid (Noord-Brabant) 280 van de 680 medewerkers hun baan zouden verliezen.

GTI maakt sinds 2001 deel uit van Fabricom, dat op zijn beurt een dochterbedrijf is van het Franse nutsconcern Suez. In Nederland heeft de technisch dienstverlener, die de Benelux als thuismarkt beschouwt, negentig bedrijven.

CNV Bedrijvenbond reageert verbijsterd op de jongste plannen. ‘Deze aankondiging komt dwars door de uitvoering van de eerdere reorganisaties heen’, zegt bestuurder W. Niejenhuis. Hij stelt verder vast dat GTI ‘de weg der geleidelijkheid’ heeft verlaten. De bond is niet van plan gedwongen ontslagen te accepteren.

Ook vakbondsbestuurder F. Szablewski van FNV Bondgenoten heeft weinig behoefte om met het bedrijf te onderhandelen over een sociaal plan. ‘Dit is een ongelofelijke aantal gedwongen ontslagen. Het personeel lijkt nu te worden gestraft voor verkeerd overnamebeleid. Als je bekijkt wat de afgelopen drie tot vier jaar lukraak is overgenomen, wordt dat nu bijna allemaal afgestoten.’

Szablewski zegt vooral verbijsterd te zijn, omdat de GTI-directie de bonden vier maanden geleden nog vertelde dat bij de herstructuering het bedrijf vooral via natuurlijk verloop zou worden ingekrompen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden