'Duitsland ziet toch af van Koch-Weser'

De Duitse regering is op zoek naar een nieuwe kandidaat voor het voorzitterschap van het IMF. Dat melden verschillende Duitse kranten....

Van onze correspondent Philippe Remarque

'Ik zou graag mijn belangrijke opgave als staatssecretaris op het ministerie van Financiën, die in de komende tijd zeker niet minder belangrijk wordt, voortzetten', zei Koch-Weser tegen de krant. De journalist die een half uur met hem gesproken had, zei later dat Koch-Weser informatie uit andere bronnen had bevestigd dat hij geen kandidaat meer is.

Officieel houden de Europese regeringen nog steeds vast aan Koch-Weser, die bij een proefstemming vorige week de meeste stemmen kreeg. Ook Koch-Weser zegt dat hij nog steeds kandidaat staat. Maar achter de schermen heeft de Duitse regering erkend dat het onmogelijk is, een kandidaat tegen de zin van de Verenigde Staten benoemd te krijgen.

Bondskanselier Schröder, die zich persoonlijk voor Koch-Weser heeft ingezet, heeft veel internationaal prestige verloren. Oppositie en commentaarschrijvers in eigen land verwijten hem amateuristisch optreden.

Het is voor de regering nu vooral zaak, de schade te beperken. 'We willen niet al het porselein breken wegens deze personele kwesties', zei een medewerker van de kanselarij tegen de Bild am Sonntag.

Daarom is de kanselier bijna gedwongen nu het initiatief te nemen bij het vinden van een alternatief. Volgens de Welt am Sonntag is Schröder zondag in Porto overeengekomen met de Portugese voorzitter van de Europese raad, premier Guterres, dat een nieuwe Europese kandidaat wordt benoemd. Zowel Schröder als Guterres zeiden na afloop echter dat de Europese Unie Koch-Weser blijft steunen.

De bondsregering heeft volgens de krant tevergeefs geprobeerd, de chef van de Deutsche Bank, Rolf-Ernst Breuer, over te halen IMF-voorzitter te worden. Andere kranten zeggen dat de EU heeft gekozen voor Andrew Crockett, de Britse chef van de Bank voor Internationale Betalingen in Basel. Ook de Britse minister van Financiën Gordon Brown wordt als kandidaat genoemd.

Uit diplomatieke kring in Brussel verluidt, dat Frankrijk intussen op eigen houtje Wim Duisenberg heeft benaderd, de Nederlandse directeur van de Europese Centrale Bank (ECB). Zo zouden de Fransen hebben willen bewerkstelligen, dat Duisenberg vroegtijdig plaatsmaakt voor een Franse opvolger bij de ECB. Duisenberg zou echter hebben bedankt.

In Berlijn verdenkt men de Fransen en een deel van de Britse regering ervan, in de IMF-kwestie vanaf het begin met de Amerikanen onder een hoedje te hebben gespeeld tegen Duitsland. Officieel hebben de Europese partners na een langdurige campagne van Berlijn hun steun voor Koch-Weser uitgesproken. Maar in Parijs en Londen rekende men op afwijzing door de VS.

Schröder is volgens de Welt am Sonntag zo boos op de Amerikaanse president Clinton, dat de twee op het ogenblik niet 'on speaking terms' zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden