Duitsland zet ‘slechte banken’ op

Duitse banken krijgen de mogelijkheid om bezittingen die ze aan de straatstenen niet kwijtraken, onder te brengen in zogenoemde bad banks. De Duitse regering heeft daar woensdag toe besloten.

ANP

Het gaat om een van de belangrijkste plannen van de regering-Merkel om de Duitse economie weer op de rails te krijgen. Duitse banken kampen met honderden miljarden euro's aan slechte leningen en beleggingen, waardoor zij terughoudend zijn geworden met het verstrekken van nieuwe kredieten aan consumenten en bedrijven.

De bedoeling is dat banken slechte bezittingen tegen 90 procent van de boekwaarde voor twintig jaar kunnen onderbrengen in speciale vehikels. Het bankwezen krijgt daarvoor in de plaats obligaties die door de staat zijn gegarandeerd om de balanswaarde op peil te houden. De banken betalen daarvoor een marktconforme vergoeding.

Na twintig jaar wordt duidelijk wat de regeling de Duitse belastingbetaler daadwerkelijk kost. Gehoopt wordt dat dan de financiële crisis is opgelost en de bezittingen weer tegen een goede prijs kunnen worden verkocht.

De Duitse overheid heeft ook laten weten dat de aandeelhouders van de banken moeten meebetalen. Zij zullen minder dividend krijgen uitgekeerd, zolang de ingebrachte bezittingen minder waard zijn dan de boekwaarde.

De regering zoekt ook nog naar een oplossing voor de problemen van regionale banken. Ook zij hebben grootschalig belegd in producten die nagenoeg waardeloos zijn geworden, waaronder Amerikaanse hypotheekleningen, die de bron vormden van de in 2007 begonnen kredietcrisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden