Duitsland weert Nederlandse ‘bio-dioxine-eieren’

Duitse supermarkten hebben Nederlandse biologische eieren uit de schappen gehaald wegens mogelijke dioxinevergiftiging. Oorzaak is een partij vervuild kippenvoer die pas onlangs is ontdekt.

Van onze verslaggeefster Ana van Es

In Nederlandse supermarkten worden biologische eieren niet geweerd, bevestigt een woordvoerder van het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL). ‘De Voedsel- en Warenautoriteit geeft geen signaal dat dit nodig zou zijn, dus we nemen aan dat de eieren veilig zijn.’ Wel moesten in de afgelopen anderhalve week circa vijftig pluimveehouders hun eierhandel veelal tijdelijk stilleggen.

Oorzaak is 2.500 ton vervuilde maïs, afkomstig uit de Oekraïne. Afgelopen najaar arriveerde de partij per schip in de Rotterdamse haven. Vervolgens is de maïs door negen bedrijven verwerkt in biologisch kippenvoer, dat daarna is gedistribueerd over een nog onbekend aantal pluimveehouders.

De dioxinevervuiling bleef maandenlang onopgemerkt. In maart constateerden inspecteurs van de Duitse Verein für kontrollierte alternative Tierhaltungsformen (KAT) een overschrijding in de dioxinenorm van Nederlandse biologische eieren. Op 22 april werd de relatie gelegd met de partij kippenvoer, en zo kwam de Oekraïense maïs in beeld.

Nederlandse controleurs hebben nooit onraad bespeurd. Voor vertrek uit de Oekraïne is een monster van de partij geanalyseerd door een Nederlands laboratorium. ‘De hoeveelheid dioxine was beneden de norm’, aldus Francine van Rossem, directeur van TrusQ, een voedselveiligheidsorganisatie waarbij zes grote Nederlandse veevoerbedrijven zijn aangesloten.

Mogelijk heeft besmetting plaatsgevonden in het scheepsruim waarin de maïs naar Nederland is vervoerd. Bij aankomst in Rotterdam is de lading niet opnieuw gecontroleerd. Volgens Van Rossem gaven routinecontroles van de Voedsel- en Warenautoriteit geen aanwijzingen dat er iets mis was met het daarna geproduceerde kippenvoer.

Trusq laat alle scheepsladingen met grondstoffen voor veevoer van buiten de Europese Unie nu opnieuw testen bij aankomst in Nederland.

Ei met kippen (Colourbox) Beeld
Ei met kippen (Colourbox)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden