Duitsland verwacht hogere economische groei

De Duitse overheid houdt er rekening mee dat de economie in het tweede kwartaal harder is gegroeid dan verwacht, met meer dan 1,5 procent, meldde het Duitse weekblad der Spiegel zaterdag op basis van een intern overheidsrapport.

ANP

Eerder ging Berlijn uit van een groei van 0,9 procent. Als de huidige trend doorzet zou de groei van de grootste economie van Europa in heel 2010 op meer dan 2 procent uitkomen. De officiele voorspelling voor de economische groei is voor dit jaar 1,4 procent. De Duitse minister van Economische Zaken Rainer Brüderle liet al wel doorschemeren dat de voorspellingen naar boven herzien zullen worden.

Export


Volgens Anton Börner, de voorzitter van het verbond van groothandel en buitenlandse handel (BGA), wordt de groei vooral gestuwd door de export. ‘Zelfs de meest optimistische voorspellingen over de export zijn overtroffen in de eerste helft van het jaar’, aldus Börner. Vooral vanuit de opkomende markten zoals China is de vraag naar Duitse goederen groot.

Toch denken veel economen dat de economie in Duitsland in het huidige derde kwartaal flink afzwakt. Ook volgend jaar zal de groei broos zijn, vooral omdat programma's van de overheid om de economie te stimuleren aflopen en door de drastische bezuinigingsmaatregelen. Marktkenners voorzien dat de groei in 2011 afneemt tot 1,6 procent. ‘Stimuleringsmaatregelen moeten plaatsmaken voor bezuinigingsmaatregelen’, merkte een analist van het Amerikaanse Citi onlangs op.

Kolencentrale bij Bergheim, Duitsland (EPA) Beeld
Kolencentrale bij Bergheim, Duitsland (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden