Duitsland verwacht afname krimp

Duitsland lijkt de bodem van de recessie te hebben bereikt. Zowel het ministerie van Financiën als de Duitse centrale bank kwam maandag tot die conclusie in nieuwe rapporten over de toestand van de Duitse economie.

Van onze verslaggever Ayolt de Groot

De Bundesbank ziet het tempo van krimp ‘significant verzwakken’. Het ministerie van Financiën verklaarde dat de economie in het tweede kwartaal van 2009 mogelijk minder hard achteruit is gegaan dan aanvankelijk werd gevreesd.

De centrale bank noch de overheid staafde de beweringen met cijfers. Statistieken over de economische ontwikkeling in het tweede kwartaal worden pas op 13 augustus gepubliceerd.

De Duitse economie ging in het eerste kwartaal van 2009 met 3,8 procent achteruit ten opzichte van het vorige kwartaal. In de laatste drie maanden van 2009 werd 2,2 procent krimp gemeten.

Onlangs werd bekend dat de orders en productie in de Duitse industrie in de maand mei onverwacht zijn toegenomen. Het ministerie ziet daarin een belangrijk signaal dat de ergste pijn achter de rug is.

Als het tempo van krimp inderdaad afneemt, zou dat erop duiden dat de stimuleringsmaatregelen van de overheid effect hebben. De overheid introduceerde (net als in Nederland) onder meer een slooppremieregeling om de vraaguitval in de auto-industrie op te vangen. Mede als gevolg hiervan steeg de productie in de automotive-sector, waar ongeveer één op de zeven Duitsers werkzaam is, in het tweede kwartaal met 8,5 procent.

Economen vragen zich af of de positieve signalen uit Duitsland wijzen op een tijdelijke opleving of het begin zijn van een structureel herstel.

Dat de orders en industriële productie in mei zijn toegenomen, is volgens analisten vooral het gevolg van het voorraad-effect. Oftewel: van bedrijven die hun voorraden iets aanvullen, omdat zij in september, toen de crisis uitbrak, te hard op de rem hebben getrapt.

Voor structureel herstel is vooral de consumentenvraag van belang. Omdat de werkloosheid nog altijd oploopt, is het zeer de vraag of die binnen afzienbare termijn weer zal aantrekken.

Ook moet blijken of de auto-industrie een nieuwe terugval bespaard blijft als in 2010 de slooppremieregeling afloopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden